Prunele uscate şi mierea de la Valcău, expuse la "Săptămâna Verde" de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsele făbricuţei de produse tradiţionale deschisă la Valcău de Jos de Fundaţia "Agapis" reprezintă judeţul Sălaj la "Săptămâna Verde" de la Berlin, cel mai important târg internaţional în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii, care se desfăşoară până în 29 ianuarie în Germania.

Prunele uscate umplute cu sâmburi de nucă, mierea de albine simplă ori în diverse combinaţii care mai de care mai interesante, toate produse în gopodăriile de pe Valea Barcăului şi procesate şi ambalate, apoi, de fabrica deschisă la Valcău de Jos de Alin Prunean şi a sa fundaţie - "Agapis", sunt expuse zilele acestea în capitala Germaniei, Berlin, unde se desfăşoară în perioada 20 - 29 ianuarie cea de 77-a ediţie a târgului „Grüne Woche" („Săptămâna Verde"), cel mai important târg internaţional în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii.  În cadrul acestuia, peste 60 de firme româneşti vor prezenta produse specifice sectorului agro-alimentar românesc - produse din carne, lactate, brânzeturi, vinuri şi alte băuturi alcoolice, miere şi produse apicole, fructe şi legume conservate, sucuri naturale, dar şi produse de morărit şi panificaţie.


SC Valea Barcăului SRL, cum se numeşte firma din Valcău, este singurul producător din Sălaj prezent la târg. De ce? Potrivit directorului Direcţiei Agricole, Ioan Bujită, "au vrut să meargă mai mulţi, pentru că avem şi alţi producători de produse ecologice, dar societeatea din Valcău este singura care ar putea produce la scară mai mare în cazul unor cereri mai consistente în urma târgului de la Berlin. Ceilalţi producători produc la scară mai redusă, iar una dintre condiţiile puse de organizatori era tocmai această capacitate de producţie mai mare", explică el.

Făbricuţa din valcău funcţionează doar de câteva luni

image

Ideea înfiinţării micii fabrici i-a venit economistului Alin Prunean (35 de ani) de mai multă vreme, dar momentul a sosit abia anul trecut, când un proiect al fundaţiei a câştigat o finanţare în urma participării la competiţia naţională „Beneficii economice din investiţii sociale“ organizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Cu banii obţinuţi de acolo, cu ajutor de la un sponsor şi cu sprijinul Primăriei Valcău, care a concesionat spaţiul pentru 49 de ani, făbricuţa a fost pusă pe picioare. Din octombrie 2011, aici se produc mii de pachete dulci, care i-au drumul Capitalei, al Clujului şi Zalăului, unde produsele sunt vândute în magazine naturiste. În ultima perioadă, produsele de la Valcău au avut mare căutare în rândul marilor companii, în special al multinaţionalelor, care au dorit să ofere partenerilor de afaceri şi nu numai coşuri cu astfel de produse.


Prunele, exportate pe vremuri de evrei


Fabrica de la Valcău îşi bazează reţetele produselor pe recomandările unui cunoscut medic naturist grec, dar şi pe tradiţiile locale. „Pe vremuri, evreii din zonă exportau prune uscate umplute cu nucă tocmai în Israel. Le duceau cu căruţa până la Nuşfalău, iar de acolo le urcau pe tren. Mai există şi azi o clădire în care funcţiona un uscător de prune“, povesteşte Alin Prunean.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite