Proiectul de voluntariat din România premiat de Comisia Europeană. A fost preferatul publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii salvează clădiri de patrimoniu aflate în stare de precolaps FOTO Valeria Lehene
Voluntarii salvează clădiri de patrimoniu aflate în stare de precolaps FOTO Valeria Lehene

Proiectul "Ambulanţa pentru monumente" prin care sute de imobile de patrimoniu au fost salvate de la distrugere a fost distins marţi, 10 noiembrie, cu Premiul Publicului, în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2020, cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului.

În acest an, din cauza pandemiei, ceremonia s-a desfăşurat online, printre participanţi numărându-se Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, şi Hermann Parzinger, preşedintele executiv al Europa Nostra, precum şi iubitori ai patrimoniului, profesionişti din domeniu, voluntari sau simpli susţinători din Europa şi din întreaga lume.

În cadrul evenimentului, au fost anunţaţi cei trei laureaţi ai Marelui Premiu - restaurarea Bazilicii "Santa Maria di Collemaggio” din Italia, grav avariată de cutremurul din 2009; proiectul "Reţeaua Tramaontana III" derulat de Franţa, Italia, Polonia, Portugalia şi Spania şi dedicat cercetării patrimoniului tangibil şi intangibil din regiunile montane ale Europei, precum şi expoziţia "Auschwitz. Nici demult. Nici departe" realizată printr-un parteneriat Polonia-Spania cu prilejul a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist.
Cu acelaşi prilej, organizatorii au anunţat că Premiul Publicului revine proiectului "Ambulanţa pentru Monumente", din România, care a obţinut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de persoane de pe întreg continentul european.

În luna mai a acestui an, "Ambulanţa pentru Monumente" a câştigat Premiul European pentru Patrimoniu la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare.

ambulanta pentru monumente

Proiectul „Ambulanţa pentru monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o reţea de organizaţii active în domeniul patrimoniului. Intervenţiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialişti şi studenţi, cu ajutorul meşterilor calificaţi şi cu sprijinul comunităţilor şi al autorităţilor locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenţie şi o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente şi materiale de construcţie. Iniţiativa este sprijinită de prinţul Charles.

Marea majoritate a activităţilor constă în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbuşirii, refuncţionalizarea drenajelor de apă şi stabilizarea picturilor murale. Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenţii la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, staţii CFR, ruine de fortificaţii, în judeţele Alba, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu. În Sălaj, voluntarii "Ambulanţei" au derulat proiecte de restaurare a bisericilor de lemn din Brusturi, Şoimuşeni, Zalnoc, Porţ şi Răstolţu Deşert.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 şi promovează cele mai bune practici legate de conservarea patrimoniului, cercetare, management, voluntariat, educaţie şi comunicare. În acest fel, contribuie la o recunoaştere publică mai puternică a patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru economia, societatea şi mediul europeană. Premiile sunt finanţate de programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Voluntarii români premiaţi de Comisia Europeană. Ce mesaj le-a transmis Prinţul Charles

Voluntarii care salvează bisericile de lemn. „Trebuie să-i învăţăm pe copii să le aprecieze valoarea“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite