Proiectul care îi învaţă pe tineri să fie activişti ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ecOprovocarea s-a derulat pe parcursul a patru ediţii
ecOprovocarea s-a derulat pe parcursul a patru ediţii

Un proiect - pilot finanţat de o multinaţională din Zalău îşi propune să-i înveţe pe tineri să identifice problemele de mediu din comunităţile în care trăiesc şi să gândească, împreună cu autorităţile, soluţii pentru rezolvarea lor.

Clubul ecOprovocarea, cum se numeşte acest proiect pilot, reprezintă, de fapt, ducerea la alt nivel al competiţiei ecoProvocarea, prin care aceeaşi multinaţională a implicat elevii din Sălaj şi din Călăraşi într-un concurs de protejare a mediului. Noul proiect –pilot a fost lansat săptămâna aceasta şi va fi implementat până în luna iunie, în două licee din Zalău - Colegiul Naţional ”Silvania” Zalău şi Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu”.


Proiectul pilot este derulat de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu TenarisSilcotub şi Inspectoratul Şcolar.


 ,,Urmărim formarea de lideri în domeniul protejării mediului, prin dezvoltarea unor abilităţi personale, care în sistemul educaţional formal nu sunt urmărite în mod explicit, şi prin formarea unei atitudini proactive în ceea ce priveşte protejarea naturii. Ne dorim ca, împreună cu membrii Cluburilor ecOprovocarea, să producem schimbări vizibile în comunităţile noastre”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul proiectului Cluburile ecOprovocarea. “ecOprovocarea a fost un proiect de succes şi cu impact semnificativ în comunităţile noastre. Trecem acum la o etapă superioară, adăugând o componentă educaţională bine structurată, bazată pe o curricula elaborată de specialişti. Ne aşteptăm ca dezvoltarea abilităţilor personale ale celor implicaţi în acest proiect să genereze o schimbare de mentalitate sustenabilă”, a spus, la rândul său, Mirela Mihalcea, Coordonator Dezvoltare Socială TenarisSilcotub.


Programul educaţional “Cluburile ecOprovocarea” este unul extracurricular ce se adresează elevilor de liceu şi are ca tematici principale grija pentru natură îmbinată cu dezvoltarea personală. Procesul de învăţare este unul non-formal, cu accent pe activităţi de descoperire, experimentare, încurajare a voluntariatul şi pe dezvoltarea unor abilităţi personale precum: lucrul în echipă, prezentare în public, exprimarea opiniilor personale, persuasiune, management de proiect, motivare, creativitate, ş.a. Fiecare Club îşi va desfăşura activitatea în întâlniri săptămânale în cadrul cărora sunt parcurse materialele elaborate de experţi educaţionali şi se lucrează la planificarea şi implementarea unui proiect care să rezolve o problemă de mediu identificată în comunitate, prin implicarea autorităţilor locale, a cetăţenilor şi altor elevi voluntari.


În etapa pilot a proiectului – ce se va desfăşura în perioada februarie – iunie 2015 – vor participa 2 licee din Călăraşi (Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” si Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”) şi 2 licee din Zalău (Colegiul Naţional Silvania si Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul”), fiecare dintre acestea fiind reprezentate de câte un club format din 3 profesori şi 15 -20 de elevi. În luna ianuarie 2015, liderii de club au participat la o Conferinţă de pregătire susţinută de traineri cu experienţă în domeniul educaţiei şi dezvoltării durabile, în cadrul căreia s-au familiarizat cu conceptul proiectului şi instrumentele educaţionale puse la dispoziţie de organizatori pentru întâlnirile de lucru.

Citeşte şi Cum ne dau străinii lecţii de afaceri în propria noastră ţară: Tenaris şi Michelin

FOTO O multinaţională face, la Zalău, treaba Statului Român

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite