Procurorii, neputincioşi în faţa neregulilor în organizarea concursurilor din instituţii publice. „Oamenii ne acuză că nu le facem dreptate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Chiş (stânga) şi Crin Bologa (dreapta) FOTO Andreea Vilcovschi
Bogdan Chiş (stânga) şi Crin Bologa (dreapta) FOTO Andreea Vilcovschi

Dezincriminarea parţială a abuzului de serviciu i-a scos basma curată, anul trecut, pe mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată de către procurorii sălăjeni.

Jumătate dintre inculpaţii trimişi în judecată de către procurorii din Sălaj şi care au fost achitaţi definitiv anul trecut erau acuzaţi de abuz în serviciu, a anunţat marţi, 29 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Bogdan Chiş.

"Instanţele au dispus soluţii definitive de achitare pentru 16 inculpaţi. La Tribunalul Sălaj s-a dispus achitarea pentru 8 inculpaţi, în două dosare, raportat la un număr de 13 inculpaţi faţă de care s-a dispus o astfel de soluţie cu un an înainte. Toţi cei opt au fost inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu", a precizat Chiş. Acesta a explicat că niciuna dintre aceste achitări nu este imputabilă procurorilor de caz şi a fost dispusă de către instanţa de judecată "în urma dezincriminării parţiale a acestei infracţiuni prin Decizia 405/2016 a CCR, care a exclus din sfera infracţiunilor de serviciu încălcarea altor tipuri de acte normative decât legile şi ordonanţele de urgenţă".

Potrivit sursei citate, cei opt au fost cuprinşi în două dosare ce au vizat administaţia publică, respectiv domeniul silvic.

Decizia CCR i-a legat de mâini pe procurorii în ceea ce priveşte soluţionarea reclamaţiilor primite de la cetăţenii care au semnalat neregulile în organizarea concursurilor din instituţiile publice. "Au venit cetăţeni pentru a reclama că au fost nedreptăţiţi că anumite concursuri din instituţii au fost organizate prin încălcarea regulamentului de concurs; regulamentul nu este nici lege, nici ordonanţă de urgenţă, deci nu mai avem abuz în serviciu. Şi atunci, oamenii sunt foarte revoltaţi şi ne acuză că nu facem nimic, că nu le facem dreptate", a adăugat prim-procurorul adjunct Crin Bologa.

Citiţi şi:

Cum a ajuns un om simplu să fie deshumat după ce a fost îngropat de familie. Bâlbele unui accident de muncă cu anchetă nefinalizată

11 condamnaţi într-un dosar de contrabandă cu ţigări. Unii, la închisoare, alţii, la muncă în folosul comunităţii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite