Proces pentru scaunul de la slujbă. Bătrână obligată să-i achite daune unei angajate CEC. „Ai venit aici să faci ruşine în biserică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O bătrână a fost obligată să îi achite 1.000 de lei daune morale unei femei căreia i-a ocupat scaunul în biserică FOTO Arhivă
O bătrână a fost obligată să îi achite 1.000 de lei daune morale unei femei căreia i-a ocupat scaunul în biserică FOTO Arhivă

Un dosar din arhiva Judecătoriei Zalău scoate la iveală modul în care două femei din judeţul Sălaj au ajuns să se judece din cauza scaunului din biserică. Reclamanta a cerut şi daune morale, iar judecătorii i-au admis cererea.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Zalău în cursul anului 2017, o femeie, angajată a CEC-ului, a dat-o în judecată pe o bătrână cerându-le judecătorilor să o oblige pe pârâtă la achitarea unor daune morale pentru „grave prejudicii aduse imaginii şi integrităţii morale”. „La slujba de Înviere a anului 2017 şi la slujba de duminică din data de 25.06.2017, pârâta nu i-a permis reclamantei să se aşeze pe locul rezervat familiei sale în biserica din Buciumi prin ocuparea acestuia. În plus, i-a adresat cuvinte jignitoare şi a bruscat-o”, se arăta în cererea de chemare în judecată.

Femeia care a deschis procesul s-a plâns că la slujba de Înviere din anul 2017 pârâta s-a aşezat pe scaunul nr. 1, care îi aparţinea, de fapt, familiei sale, iar când i-a atras atenţia bătrânei, aceasta a reacţionat spunând „ai venit să faci ruşine în biserică”. Scena s-a repetat şi în 25 iunie 2017, iar reclamanta a arătat că „atitudinea pârâtei i-a adus  un prejudiciu de imagine, în condiţiile în care este angajată a CEC Bank Zalău, se bucură de o bună reputaţie ştirbită de conduita pârâtei, în condiţiile în care locuitorii din Buciumi o întreabă despre incident”.

Reclamanta a dus în instanţă şi trei martori care au declarat că de 6-7 ani scaunul în dispută este deţinut de familia reclamantei, care a dorit să ocupe scaunul nr. 1, iar pârâta nu a lăsat-o. O martoră a declarat că „reclamanta a fost afectată de incident şi că  este jenată de  faptul că  multe persoane o întreaba care este cauza incidentului”.

La rândul lor, martorii propuşi de bătrâna dată în judecată au arătat că „reclamanta a dorit să se aşeze la locul nr. 1 ocupat de către pârată şi pentru că nu a putut să-l ocupe a adresat pârâtei şi femeilor din jur, cuvintele să le fie rusine că sunt femei bătrâne şi nu-şi  cunosc locul”. Totodată, martora a declarat că ştie că în prezent „proprietară” a scaunului nr. 1 este soacra reclamantei.

Decizia judecătorului

Judecătorii au obligat-o pe bătrâna dată în judecată să îi plătească femeii care a deschis procesul 1.000 de lei daune morale şi 1.200 de lei cheltuieli de judecată. „Fapta ilicită şi vinovăţia pârâtei se desprind  tocmai din ocuparea locului 1 şi nepermiterea pârâtei de a-l ocupa, cu adresarea cuvintelor că - a venit să facă ruşine în biserică - cu toate că, aceasta ştia de la preot, asa cum reiese din întâmpinarea depusă că, din evidenţele parohiei, locul în cauză aparţine soacrei reclamantei, informaţie care i-a parvenit în urma cu 3-4 ani, deci anterior incidentelelor în cauză”, arată magistraţii Judecătoriei Zalău, potrivit cărora pârâta e bună de plată pentru că a pus-o într-o situaţie jenantă pe angajata CEC-ului.

„Fapta ilicită a pârâtei şi vinovăţia acesteia constă pe de o parte tocmai în ocuparea acestui loc cu toate ca stia ca nu-i apartine,  prejudiciul creat reclamantei  fiind concretizat  în  expunerea acesteia  în biserica  la o situatie  jenanta care i-a adus atingere imaginii  bune pe care o avea in localitate”, se mai arată în sentinţa, care a rămas definitivă nefiind atacată.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite