Probleme cu reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Surpriza neplăcută de care au avut parte constructorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundaţia clădirii trebuie refăcută
Fundaţia clădirii trebuie refăcută

După luni de apeluri la solidaritatea românilor, chemaţi să contribuie, după puteri, la strângerea sumei necesare pentru demararea procesului de salvare de la ruină a Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, săptămâna aceasta au început lucrările. Imediat au apărut, însă, şi problemele.

Destinul greu încercat al Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin continuă să îşi pună amprenta asupra existenţei clădirii ce a aparţinut familiei celui ce a fost unul dintre principalii actori ai Marii Uniri. După ce, prin intermediul campaniei publice „Salvaţi istoria naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu” s-a reuşit strângerea a peste 70.000 de lei, cu ajutorul oamenilor cu suflet din ţară şi de peste hotare, bani suficienţi pentru refacerea fundaţiei, respectiv pentru subzidirea acesteia, lucrările începute săptămâna aceasta s-au lovit deja de un impas. ”Din păcate, deteriorările sunt mult mai grave: nu e suficientă subzidirea, trebuie să se refacă întreaga fundaţie”, ne-a explicat situaţia Cristian Borz, preotul greco-catolic din Bădăcin care administrează casa memorială.


Chiar dacă toţi cei implicaţi au promis să se implice astfel încât să nu se piardă timp cu modificările de plan, noile dispoziţii urmând să fie gata săptămâna viitoare, schimbările vor presupune, cu certitudine, cheltuieli mai mari. ”Sigur, va trebuie să refacem oferta. Eu sper, totuşi, să ne încadrăm în buget”, spune preotul.
Pe lângă banii în plus, modificările presupun şi multă muncă în plus. Spre exemplu, terasele clădirii se desfac, toate elementele trebuind să fie numerotate şi depozitate.


Clădirea - un cochet (cândva) conac - a fost construită în anul 1879, la Bădăcin, în Sălaj, de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic. Iuliu Maniu a lăsat-o prin Testamentul din 1941 de la Braşov, la fel ca şi întreaga sa avere, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Întreaga proprietate a fost, însă, naţionalizată, în perioada comunismului, după arestarea lui Iuliu Maniu, în 1947, ea fiind transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. După 1989, Episcopia Greco-Catolică de Oradea încearcă să recupereze, de la stat, averea lui Iuliu Maniu, inclusiv conacul, aflat în proprietatea publică a judeţului şi administrarea Primăriei Pericei. Dacă terenuri au fost, în bună parte, recuperate, casa memorială are şi acum un statut incert, ceea ce face, practic, imposibilă obţinerea unor finanţări europene pentru restaurarea şi punerea ei în valoare. De aceea, pentru a consolida fundaţia, primul pas pentru impiedicarea prăbuşirii, s-a apelat la o campanie publică, la care au răspuns ”Da”  peste o sută de români, mai mult sau mai puţini celebri.


Doritorii pot contribui, în continuare, la salvarea casei de la Bădăcin, donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Cum era Iuliu Maniu ca licean: fostul premier al României era elev eminent şi era pasionat de literatură, deşi învăţa în limba maghiară

Cum a fost transformat un conac boieresc ruinat în dispensar medical. „Minunea“ s-a petrecut într-un sătuc din Ardeal


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite