Primele concluzii în ancheta elevului snopit în bătaie la şcoală. Ce sancţiuni au fost date

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescentul a fost bătut de un coleg de clasă FOTO
Adolescentul a fost bătut de un coleg de clasă FOTO

În urma agresiunii comise de un elev asupra unui coleg de clasă, conducerea şcolii şi a Inspectoratului Şcolar au demarat anchete proprii, în timp ce poliţiştii au deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe.

Comisia de cercetare disciplinară de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Maierişte, judeţul Sălaj, acolo unde, în urmă cu aproape două săptămâni, un elev de clasa a VIII-a a fost agresat de un coleg, a finalizat ancheta internă.

Profesorii care ar fi trebuit să îi supravegheze pe elevi s-au ales cu observaţie scrisă, cea mai blândă sancţiune disciplinară prevăzută de articolul 280 - Răspunderea disciplinară şi patrimonială, din Legea Educaţiei Naţionale. În ceea ce îl priveşte pe agresor, acestuia i-a fost scăzută nota la purtare la 8.

La rândul său, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a desemnat o comisie de anchetă, iar Poliţia a deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe.

Agresiunea a avut loc în 9 iunie, la şcoala din comuna sălăjeană Măierişte, în pauza din timpul programului de pregătire pentru Evaluarea Naţională 2020. Scena a fost filmată cu telefonul mobil de către un alt elev, imaginile fiind mai apoi postate pe reţelele de socializare, unde au stârnit un val de reacţii în rândul internauţilor. În filmarea devenită virală se observă cum bătăuşul îl îmbrânceşte pe colegul său, apoi îl loveşte cu sete cu pumnul în zona feţei, sub privirile nepăsătoare ale celorlalţi elevi.

Şeful ISJ, supărat pe profesori

După ce imaginile au ajuns pe internet, inspectorul şcolar general Vasile Bulgărean a declarat pentru „Adevărul“ că nerespectarea prevederilor regulamentului intern au făcut posibil un astfel de incident. Potrivit şefului ISJ Sălaj, nu doar că elevii au fost lăsaţi nesupravegheaţi în timpul pauzei, deşi se ştia că elevul agresor are uneori probleme de comportament, dar încă dinaintea suspendării cursurilor, responsabilii din şcoală nu au gestionat necorespunzător situaţia disciplinară a unora dintre elevi. "Vorbim despre o iresponsabilitate a profesorilor, care ar fi trebuit să supravegheze clasa. Nu mergem în altă sală să bem cafea... dacă măcar unul era acolo, nu s-ar fi ajuns aici. Conflicte existau şi înainte, iar profesorii nu au făcut nimic ca acestea să nu escaladeze. Trebuiau să se asigure că nu se ajunge în această situaţie; sunt foarte mulţi copii cu cerinţe educaţionale speciale, iar şcoala are rolul să identifice modalităţi de a garanta siguranţa tuturor copiilor care vin la cursuri. Sunt semne mari de întrebare de ce s-a ajuns aici, pentru că totuşi, noi suntem educatori, nu doar profesori", spune şeful ISJ Sălaj.

Vasile Bulgărean a arătat cu degetul şi în direcţia consilierilor şcolari, în evidenţa cărora se află elevii-problemă. Inspectorul general subliniază că acestora le revine sarcina de a se implica în corectarea unor probleme pe care le prezintă elevii şi în această perioadă ar fi trebuit să fie mai prezenţi printre elevi.

Contradicţii

La rândul lor, reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj menţionează că bătăuşul „a participat doar la câteva activităţi de consiliere colectivă la clasă, deoarece părinţii nu au semnat acordul de consiliere psihopedagogică individuală şi nu vor să participle la activităţi de consiliere parentală individuală“. În ceea ce îl priveşte pe elevul agresat, sursa citată spune că acesta „se află în evidenţa consilierului şcolar şi este cuprins într-un program de consiliere psihopedagogică individuală“. Mai mult, mama lui ar fi participat la activităţi de consiliere parentală. Femeia spun însă că singurele interacţiuni cu consilierul şcolar au fost pe holul şcolii şi, mai apoi, la trei zile de la agresiune, când acesta a făcut o vizită la domiciliul victimei.

Mai puteţi citi:

VIDEO Elev bătut măr în sala de clasă. Copilul venise la şcoală să se pregătească pentru Evaluarea Naţională

Mama elevului agresat la şcoală de un coleg: „Îi este frică de răzbunare“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite