Primăriile pot scădea impozitele. Dacă vor

Primăriile pot scădea impozitele. Dacă vor

La Zalău impozitele se pot plăti încă de ieri FOTO Olimpia Man

Ordonanţa care dă dreptul primăriilor să revină la nivelurile de impozitare din 2013 a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Primăria Şimleu Silvaniei a anunţat deja că va profita de această oportunitate şi va readuce impozitele la nivelurile din 2012.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul Ponta s-a ţinut de cuvânt şi a publicat deja în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă care permite primăriilor să revină la nivelul impozitelor locale din 2012, chiar dacă acelaşi guvern stabilise, cu două săptămâni în urmă, majorarea lor cu 16 la sută. Potrivit textului publicat în Monitorul Oficial din 9 ianuarie, ordonanţa dă, de fapt, o derogare de la Codul Fiscal, valabilă doar pentru acest an. Ea prevede că „autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor impozabile, a impozitelor şi taxelor locale prevăzute de hotărârea guvernului nr.1.309/2012 cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru 2012”. Guvernanţii au stabilit că primăriile care au majorat impozitele cu 16 la sută şi vor, acum, să revină la nivelurile iniţiale, au la dispoziţie 20 de zile să convoce din nou consiliul local şi să aprobe hotărârea de revenire la nivelul din 2012.


Textul ordonanţei stabileşte şi ce se întâmplă în cazul în care sunt persoane care au plătit, zilele acestea, impozitele majorate, iar primăriile de care aparţin decid să revină la vechiul nivel. „Sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor aprobate prin hotărâre de consiliu local se compensează cu alte obligaţii de plată către bugetele locale cu termene de plată viitoare sau se restituie, la cererea contribuabililor”, se precizează în document.


De această ordonanţă vor beneficia, în Sălaj, locuitorii din Şimleu Silvaniei, unde primăria a anunţat că va reveni la impozitele valabile anul trecut. „În şedinţa ordinară din această lună, care va avea loc azi, vom adopta un proiect de hotărâre prin care revenim la nivelul impozitelor din 2012”, ne-a declarat, ieri, primarul Septimiu Ţurcaş. Referitor la cei care au apucat să plătească impozitele majorate cu 16 la sută, primarul spune că vor putea opta fie pentru a li se raporta diferenţa pe impozitul aferent semestrului II, fie, în cazul celor care îşi achită integral dările, să se reporteze pentru anul viitor ori să îşi primească banii înapoi.


La Zalău, primarul Radu Căpîlnaşiu a anunţat, încă de luni, că indiferent dacă va fi emisă ordonanţa şi indiferent de ce va prevedea ea, impozitele pentru 2013 rămân majorate cu 16 la sută.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările