Primăriile din Sălaj s-au pus pe anchetat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul făcut de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi ai Prefecturii la dosarele de venit minim garantat pare să le fi dat un imbold primăriilor sălăjene, care au demarat ulterior propriile verificări, lăsate cu alte zeci de ajutoare suspendate în fiecare comună.

Dacă, potrivit datelor comunicate de Prefectură, comisia formată din reprezentanţii celor două instituţii a propus încetarea acordării venitului minim garantat în două cazuri, în alte 209 situaţii propunerea făcută primăriilor fiind de suspendare a acordării ajutorului social, numărul sălăjenilor care au rămas fără banii de la stat este, după verificările făcute ulterior de primării, mult mai mare.


Primăria din Hida a mai găsit încă 28 de cazuri de fraudă


În comuna Hida, spre exemplu, faţă de cele două ajutoare încetate la plată la propunerea comisiei, primăria a descoperit încă 28 de persoane care nu îndeplineau condiţiile pentru a primi banii. Potrivit primarul Dorin Petruş, este vorba, în general, despre persoane care deţin maşini, scutere, drujbe sau animale, considerate potenţiale surse de venit, aceste persoane neputând primii, spune legea, venitul minim garantat de la stat.

Bunurile respective au ieşit la iveală cu ocazia anchetelor sociale făcute după control, cele existente până acum la dosarele fiecărui beneficiar fiind, cel mai probabil, făcute din birou ori foarte vechi. Primarul spune că bunurile găsite acum nu pot fi considerate de lux, fiind vorba cel mai adesea mai degrabă de hârburi decât de maşini sau scutere.

Reprezentanţii primăriei au mai descoperit şi cinci persoane care aveau dosarul incomplet, în cazul acestora fiind luată măsura suspendării ajutorului până la completarea dosarului. Chiar şi cu cele 35 de ajutoare sociale în minus, Primăriei Hida i-a mai rămas de plătit venitul minim garantat de Legea 416 la încă 60 de persoane, marea lor majoritate ţigani.

Comisia a găsit 211 dosare cu nereguli

La nivelul judeţului, din cele peste 3.500 de dosare de venit minim garantat existente şi verificate de comisie, 211 au fost găsite de comisie cu nereguli. Majoritatea dosarelor, 209 mai exact, au fost propuse pentru suspendare, până când titularii lor sau membrii familiilor apţi de muncă nu vor aduce adeverinţe de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin care să ateste faptul că sunt în căutarea unui loc de muncă – se arată într-un comunicat al Prefecturii. Propuneri de suspendare s-au făcut la: Şimleu Silvaniei (21 dosare), Plopiş (18), Boghiş (12), Buciumi (10), Dragu (29), Valcău de Jos (23), Sâg (37), Halmăşd (14), Ip (9), Zalău (8), Chieşd (12), Ileanda (3), Poiana Blenchii (1), Creaca (1), Crişeni (1), Sălăţig (7), Lozna (1) şi Băbeni (1), iar la Hida s-au făcut două propuneri de încetare a plăţii. La acestea se adaugă încetările din plată dispuse de primării, după propriile controale, neexistând încă o centralizare a datelor în acest sens.

O singură primărie amendată

Deşi principalii vinovaţi pentru banii risipiţi de stat pe ajutoare sociale sunt primăriile, care nu fac delor sau fac superficial anchetele sociale, o singură administraţie publică locală a fost amendată după acest control. Este vorba despre cea din Dragu, amendată cu 500 de lei pentru că la majoritatea dosarelor de ajutor social aflate în plată ancheta socială nu mai fusese efectuată de doi, trei ani, iar în unele cazuri nici nu fusese efectuată.            
 Alte 26 de primării au scăpat doar cu avertisment verbal.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite