Preşedintele CJS: ”În cel mai bogat land din Germania sunt de 15 ori mai mulţi elevi în învăţământul profesional decât în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorii de şcoli, la prima şedinţă din acest an şcolar
Directorii de şcoli, la prima şedinţă din acest an şcolar

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj (CJS), Tiberiu Marc, a făcut miercuri, 15 octombrie, la prima şedinţă cu directorii de şcoli din acest an şcolar, o comparaţie cantitativă între învăţământul profesional din Germania şi cel din România.

”În cel mai bogat land din Germania sunt de 15 ori mai mulţi elevi în învăţământul profesional decât în România”, a declarat el, reproşând, aparent fără o ţintă precisă, teoretizarea învăţământului românesc şi lipsa de finalitate pentru absolvenţii acestui sistem. Preşedintele CJS le-a spus directorilor de şcoli că, înainte de a veni la întâlnirea cu ei, a avut o întâlnire cu consulul Germaniei la Timişoara, Rolf Maruhn, în cadrul căreia s-a discutat şi despre învăţământul profesional.


”Ne spunea domnul consul că ei, nemţii, au început să facă nişte… experimente pentru dezvoltarea învăţământului profesional. Şi aprecia că partea cea mai dificil de rezolvat este percepţia părinţilor că învăţământul profesional este degradant”, a spus Marc.


El a subliniat că ”populaţia Sălajului scade, numărul de copii scade, elitele pleacă din ţară, cei mai buni absolvenţi se duc spre centrele universitare din ţară şi din străinătate şi puţini se mai întorc”, sugerând că o rezolvare a acestei stări deloc îmbucurătoare ar putea veni şi dinspre Educaţie, în special prin ”ancorarea în realitate a şcolii”, ancorare în care învăţământul profesional joacă un rol important.


”În teorie se spune că nu există spaţii fără viitor, ci doar spaţii fără proiect. În Educaţie, în ultimii 24 de ani am avut 24 de miniştri.  Evident că nu există proiect şi lucrul acesta se vede”, a adăugat Marc.


Şcolile profesionale au fost reînfiinţate din acest an şcolar, după mai mulţi ani de absenţă, însă absolvenţii de gimnaziu nu par foarte dornici să înveţe o meserie. În Sălaj, pe cele 545 de locuri disponibile s-au înscris doar 465 de candidaţi, din peste 2.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a. Restul au optat pentru liceu, în speranţa că poate îşi vor lua şi bacalaureatul şi astfel vor ajunge şi ei studenţi.

Citeşte şi FOTO Model de implicare a economicului în educaţie: cum îşi pregăteşte o multinaţională viitorii angajaţi

FOTO O multinaţională face, la Zalău, treaba Statului Român

FOTO Dovada că se poate: compania care ignoră criza şi investeşte în oameni

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite