Prejudiciu de aproape 2,7 milioane de lei la primăriile din Sălaj. Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Auditorii Curţii de Conturi au constat sute de abateri FOTO Arhivă
Auditorii Curţii de Conturi au constat sute de abateri FOTO Arhivă

24 de primării din Sălaj, Consiliul Judeţean, două societăţi comerciale din subordinea municipalităţii şi o alta din subordinea administraţiei judeţene au intrat în vizorul auditorilor Curţii de Conturi, care au verificat modul în care acestea au gestionat banul public în cursul anului 2017.

În urma acestor controale, reprezentanţii instituţiei de audit şi control au descoperit 390 de abateri, în valoare totală de peste 69 milioane de lei, potrivit Raportului privind finanţele publice locale pe anul 2017. Este vorba despre venituri suplimentare cuvenite bugetelor locale şi bugetului general consolidat de 608.000 lei, din care s-au încasat operativ 84.000 lei, reprezentând 56 de abateri în legătură cu modul deficitar de aplicare a prevederilor legale în vederea stabilirii, înregistrării, urmăririi şi încasării veniturilor cuvenite bugetelor publice.

Valoarea prejudiciilor aduse bugetelor locale a fost estimată la aproape 2,7 milioane de lei, din care s-au recuperat operativ 136.000 de lei. Oficialii Curţii de Conturi vorbesc despre 38 de abateri, cauzate de: nerespectarea prevederilor legale referitoare la modul de atribuire şi administrare a contractelor de achiziţii publice, nerespectarea prevederilor legale în acordarea şi justificarea sumelor pentru achiziţii de bunuri, servicii şi lucrări şi utilizarea neeconomicoasă şi ineficientă a fondurilor publice.

Primăria Zalău, "campioană" la prejudicii

De asemenea, au fost identificate şi 174 de abateri financiar-contabile cu impact asupra realităţii şi acurateţei situaţiilor financiare, în valoare de aproape 66 milioane de lei, abateri privind modul de organizare şi conducere a contabilităţii, reflectarea în situaţiile financiare a operaţiunilor economice, modul de efectuare şi valorificare a activităţii de inventariere, evaluare şi reevaluare a patrimoniului.

La capitolul prejudicii, conduce Primăria Zalău, cu peste 1 milion de lei, urmată de Primăria Almaşu (381.000 de lei), Consiliul Judeţean Sălaj (334.000 de lei), Primăria Şimleu Silvaniei (223.000 de lei), Primăria Pericei (117.000 de lei), Primăria Nuşfalău (109.000 de lei) şi Primăria Meseşenii de Jos (101.000 de lei).

Potrivit raportului, abaterile şi neregulile identificate au, în principal, următoarele cauze: nerespectarea prevederilor legale privind activitatea de stabilire, înregistrare, urmărire şi încasare a veniturilor proprii, nerespectarea prevederilor legale în efectuarea cheltuielilor finanţate din fonduri publice şi a celor referitoare la achiziţii publice; nerespectarea legislaţiei în stabilirea drepturilor salariale ale personalului angajat precum şi încălcarea prevederilor legale referitoare la administrarea şi gestionarea patrimoniului public
şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale.

Plăţi salariale ilegale

Astfel, arată sursa citată, mai multe entităţi verificate au plătit angajaţilor drepturi de natură salarială ce nu sunt prevăzute în lege; este cazul Primăriei Zalău (peste 1 milion de lei), Consiliul Judeţean Sălaj (298.000 de lei), primăriile din Şimleu (210.000 de lei), Ip (61.000 de lei), Nuşfalău (40.000 de lei) sau cea din Marca (27.000 de lei). Altele au efectuat plăţi pentru cheltuieli cu bunuri, servicii şi lucrări peste normele, cotele şi baremurile legale: Consiliul Judeţean Sălaj (24.000 de lei) şi Primăria Zalău (11.000 de lei) sau au realizat cheltuieli pentru activităţi care nu au legătură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute  prevăzute în actele normative: primăriile Almaşu (202.000 lei), Fildu de Jos (5.000 lei), Jibou (3.000 lei), Meseşenii de Jos (2.000 lei).

În lista primăriile care au acceptat la plată şi au decontat din fonduri publice nerambursabile cheltuieli pentru programe, proiecte, acţiuni culturale, sportive, religioase fără respectarea prevederilor legale au fost incluse primăriile Surduc (52.000 de lei), Ip (17.000 de lei), Românaşi (16.000 lei) şi Zimbor (11.000 de lei). În plus, spun auditorii, există administraţii locale care au achitat lucrări neexecutate; este cazul celor din Meseşenii de Jos (71.000 lei), Nuşfalău (70.000 lei), Almaşu (53.000 lei), Valcău de Jos (43.000 lei), Jibou (35.000 de lei). De asemenea, la Pericei au fost efectuate plăţi pentru cheltuieli de capital supraevaluate sau majorate nejustificat în valoare de 117.00 de lei, în timp ce la Almaşu nu au fost respectate prevederile legale potrivit cărora achiziţiile efectuate să corespundă necesarului real de consum (126.000 de lei).

În opinia specialiştilor Curţii de Conturi, abaterile cu impact asupra cheltuielilor bugetare au ca principale cauze nerespectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, lipsa de pregătire profesională a personalului care asigură monitorizarea achiziţiilor publice şi urmărirea derulării contractelor şi verificarea superficială a situaţiilor de lucrări.

Citiţi şi:

Procurorii, neputincioşi în faţa neregulilor în organizarea concursurilor din instituţii publice. „Oamenii ne acuză că nu le facem dreptate“

Cum îi pun în pericol edilii pe locuitorii din zeci de comune sălăjene. Doar o primărie din cinci are serviciu de coşerit

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite