Prefectura transformată în clădire publică inteligentă. Proiectul care va reduce cu 75% consumul anual de energie

Prefectura transformată în clădire publică inteligentă. Proiectul care va reduce cu 75% consumul anual de energie

Prefectul şi constructorul au semnat contractul FOTO Prefectura Sălaj

Imobilul construit în anii `70, ce nu a fost niciodată modernizat, va fi transformat într-o clădire inteligentă printr-o investiţie de peste 17 milioane de lei.

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a semnat miercuri, 6 noiembrie, contractul de achiziţie publică de lucrări, în cadrul proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ Zalău”. Potrivit unul comunicat de presă al Instituţiei Prefectului, executant al lucrărilor este TCI Contractor General SA Cluj Napoca, valoare proiectului fiind de circa 17,5 milioane de lei, fără TVA.Termenul de realizare a lucrărilor este de 18 luni de la data precizată în ordinul de începere.

Principalele lucrări ce vor fi executate vizează anveloparea clădirii, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea corpurilor de încălzire cu ventilo-convectoare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de iluminat, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare şi a unui sistem de management energetic integrat, având ca rezultat reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi folosirea în proporţie de peste 15% a energiei obţinute din surse regenerabile.
"Palatul Administrativ din Zalău va deveni, astfel, prima clădire publică inteligentă din Sălaj, cu corpuri de încălzire cu ventilo-convectoare, furnizarea apei calde cu ajutorul panourilor solare, corpuri de iluminat de tip led cu senzori de mişcare şi prezenţă, staţie de alimentare autoturisme electrice şi posibilitatea setării unui microclimat propriu pentru fiecare încăpere în parte", a mai arătat sursa citată.

Contractul de finanţare pentru proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ Zalău” a fost semnat în noiembrie 2018, investiţia urmând să fie finalizată în 30 noiembrie 2022.

Scopul proiectului  este transformarea imobilului dintr-o clădire clasică, depăşită moral într-o clădire modernă, prin lucrări  de eficientizare energetică, având în vedere că de la finalizarea şi recepţia acesteia, în anul 1971, nu s-au efectuat programe de reparaţii capitale. Investiţia va determina reducerea cu 75% a consumului anual de energie primară din Palatul Administrativ, precum şi scăderea anuală a consumului specific pentru gazele cu efect de seră utilizate ca sursă de căldură pentru imobilul în cauză.

Pe toată durata lucrărilor, activitatea Prefecturii a fost mutată într-un spaţiu închiriat de pe strada Unirii, nr. 19, iar ce a Consiliului Judeţean Sălaj, în sediul Centrului de Cultură.

Citiţi şi:

Cea mai mare instituţie de cultură din Sălaj, dată afară din „casă“. Explicaţiile autorităţilor

Peste 6 milioane de lei pentru reabilitarea unui monument istoric. Clădirea va adăposti o secţie de spital

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: