Prefectul Sălajului, schimbat din funcţie pentru o zi. Cine şi de ce i-a luat locul

Prefectul Sălajului, schimbat din funcţie pentru o zi. Cine şi de ce i-a luat locul

Daria Ţîrlea, alături de subprefectul (foto stânga) şi prefectul Sălajului (dreapta) FOTO Prefectura Sălaj

Pentru a populariza în rândul liceenilor rolul si atributiile pe care le are instituţia în coordonarea deconcentratelor din judeţ şi în slujba cetăţenilor, Prefectura Sălaj a derulat o nouă ediţie a evenimentului "Prefect pentru o zi".

Daria Georgiana Ţîrlea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, a fost marţi, 2 aprilie, "prefect pentru o zi", în cadrul unui eveniment de marcare la nivelul judeţului Sălaj a Zilei Instituţiei Prefectului. Tânăra în vârstă de 17 ani a "preluat" această funcţie după ce a câştigat campania "Prefect pentru o zi", iniţiată de Instituţia Prefectului Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.

Alături de ea, alţi trei liceeni - Simon Bănuţ şi Adelina Georgiana Căpâlna, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, respectiv Vanesa Păşcuţă, de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou - finalişti ai campaniei amintite, au putut afla detalii despre rolul prefectului în cadrul administraţiei publice din România, dar şi atribuţiile şi modul în care funcţionează una din cele mai importante instituţii ale judeţului.

Daria este foarte implicată în activităţi extraşcolare şi de voluntariat, pentru a-şi dezvolta calităţi de lider, Vanesa vrea să fie agronom, Simon e pasionat de istorie, iar Adelina vrea să devină pilot de elicopter. Pe lângă dorinţele de viitor, marţi, de Ziua Instituţiei Prefectului, toţi şi-au dorit să afle mai multe despre administraţia publică judeţeană.

Întâlnire cu primul prefect postdecembrist

Programul zilei a inclus o vizită la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, unde cei patru liceeni s-au întâlnit cu şefii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor din judeţ, aceştia explicându-le tinerilor rolul pe care îl au în asigurarea ordinii şi siguranţei publice a cetăţenilor şi bunurilor, dar şi modul în care funcţionează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, coordonat de prefectul judeţului şi centrul integrat ISUS-SMURD.

„Prefectul pentru o zi” - Daria Georgiana Ţârlea a avut o întâlnire, alături de prefectul Florin Florian şi subprefectul Vegh Alexandru, cu primul prefect postdecembrist, Victor Hălmăjan, care s-a aflat la conducerea instituţiei în perioada 1990-1992. Acesta i-a împărtăşit mai tinerei sale „colege” o parte din experienţa sa în administraţia publică, precum şi informaţii despre modul în care a luat naştere, în 1968, judeţul Sălaj.

„Pentru mine a fost cea mai frumoasă experienţă, în condiţiile în care, în liceu am avut multe experienţe frumoase, dar din aceasta am învăţat cele mai multe lucruri. Noi nu suntem informaţi. Nu ştim care e diferenţa dintre un prefect şi un preşedinte de Consiliu Judeţean şi cred că aceste lucruri ar trebui să fie ştiute, pentru că, la 18 ani ai un drept de vot şi trebuie să ştii clar ce se întâmplă în ţara ta. Nu poţi să ai pretenţia ca instituţiile să-şi facă bine treaba şi în viitor să avem o ţară mai bună dacă tu nu ştii de la ce pornesc. Nu putem să aşteptăm un viitor mai bun, dacă nu ni-l facem noi”, a spus Daria.

La rândul său, prefectul Florin Florian a explicat că proiectul „Prefect pentru o zi” i-a vizat pe liceeni pentru a-i determina pe aceştia să se informeze despre rolul şi atribuţiile Instituţiei Prefectului, în condiţiile în care actuala programă şcolară la nivel liceal nu oferă adolescenţilor informaţii despre modul în care funcţionează instituţiile statului şi care sunt acestea.

“Prefectul pentru o zi” şi cei trei finalişti au fost recompensaţi pentru interesul acordat cu diplome şi plachete.

Mai puteţi citi:

Peste 24 milioane de lei pentru reabilitarea Prefecturii. Ce lucrări sunt prevăzute şi când vor începe

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: