Povestea tristă a „Omului Elefant“. Cum a sfârşit bărbatul după o viaţă de umilinţe şi exploatare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Povestea lui Joseph Merrick, ecranizată de David Lynch FOTO deadline.com
Povestea lui Joseph Merrick, ecranizată de David Lynch FOTO deadline.com

Cel care a rămas în istorie drept creatura jumătate om, jumătate elefant, Joseph Merrick a dus o viaţă scurtă, dar marcată de cruzime, excludere şi tratament inuman.

În 5 august 1862, în Leicester, naşterea lui Joseph Carey Merrick, cel care a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume sub numele de "Omul elefant", a fost una ca oricare alta.
Cu doar câteva luni înainte ca micuţul să împlinească doi ani, au apărut, însă, primele simptome ale bolii; totul a debutat cu nişte umflături ciudate pe buze, după care pielea a început să i se modifice. Cu timpul, situaţia s-a agravat, iar Joseph începea să ia înfăţişarea unul monstru: pielea i s-a îngroşat, iar pe diferite părţi ale corpului său au apărut umblături neobişnuite. Mâna dreaptă i-a fost atât de sever afectată, încât în cele din urmă nu a mai putut-o folosi, în timp ce capul a căpătat dimensiuni uriaşe.

Înfăţişarea lui înspăimântătoare i-a făcut pe cei din jur să îl considere pe Merrick o ameninţare pentru comunitate. Puţini au fost, însă, cei care au reuşit să vadă omul din spatele acestui aspect teribil. "Într-adevăr, aspectul meu este unul ciudat, dar învinovăţindu-mă, îl învinovăţim pe Dumnezeu", spunea el.
Mama lui, Mary Jane, nu şi-a putut explica niciodată de ce fiul său a fost condamnat să trăiască cu boala ciudată care i-a deformat trupul. Singura ei bănuială era că totul ar fi consecinţa unei sperieturi trase în perioada sarcinii, când a fost la un pas de a fi călcată în picioare de un elefant.

Copilărie nefericită

Joseph Merrick a rămas orfan de mamă la 11 ani, pe când malformaţiile deveniseră atât de proeminente încât a trebuit să renunţe la şcoală. Copilul avea nevoie de îngrijire continuă, dar tatăl era total depăşit de situaţie. La doar un an şi jumătate de la moartea mamei, părintele s-a recăsătorit şi, după ce a avut alţi copii, pentru Joseph a început calvarul. Pe motiv că nu are nicio contribuţie în gospodărie, porţia de mâncare i-a fost înjumătăţită.

A reuşit să se angajeze într-un magazin unde rula trabucuri, însă din cauza braţului bolnav, întâmpina mari probleme. Şi-a încercat, apoi, norocul ca vânzător din uşă în uşă, însă oamenii erau prea speriaţi de înfăţişarea lui ca să mai şi cumpere ceva. Fără o sursă de venit, adolescentul a ajuns în curând în stradă, iar pentru o perioadă, a primit un acoperiş deasupra capului din mila unui unchi.

Vedetă în spectacolele cu ciudăţenii

În 1884, Joseph ia legătuta cu directorul sălii de concerte Gaiety Palace of Varieties din Leicester şi se alătură singurului loc în care aspectul său exterior putea produce bani: spectacolul cu ciudăţenii. Aşa a devenit "Omul Elefant", creatura jumătate om, jumătate elefant, titulatură cu era prezentat publicului avid de senzaţional. Numărulul său a devenit extrem de popular, iar oamenii se înghesuiau să plătească pentru a vedea ciudăţenia.

Când spectacolul a ajuns la Londra, Joseph, care ajunsese într-o stare atât de gravă încât nu putea dormi decât în poziţia şezând, cu picioarele adunate pentru a-i sprijini capul enorm, l-a cunoscut pe chirurgul Frederick Treves, care l-a consultat pe tânărul diform. Tumorile erau peste tot. Mâna dreaptă avea 30 de cm circumferinţă, un deget 12 cm, iar din cauza problemelor de la picior, nu se putea deplasa decât cu ajutorul unui baston.

Din Anglia, spectacolul a ajuns în Belgia, unde tânărul esta abandonat şi lăsat fără niciun ban în buzunar. Cu greu se întoarce în Anglia, la singura persoană în care putea avea încredere: chirurgul Treves. În acest moment al vieţii sale, starea de sănătate i se deteriorase considerabil. După patru ani petrecuţi în spital, în dimineaţa zilei de 11 aprilie 1890 a fost găsit fără suflare; încercase să doarmă în poziţie orizontală, însă s-a asfixiat suferind o dislocare a gâtului, din cauza greutăţii excesive a capului.
Specialiştii au stabilit, mai apoi, că Merrick suferise de sindromul Proteus, o boală rară ce cauzează o dezvoltare anormală a oaselor şi ţesuturilor, precum şi tumori.

Citiţi şi:

Povestea macabră a medicului care s-a îndrăgostit de o pacientă. I-a deshumat cadavrul şi a trăit cu el timp de 7 ani

ei celebre care au fascinat şi scandalizat. Poveştile pline de controverse rămase în istorie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite