Povestea românului care a asistat la experimentele îngrozitoare ale doctorului Mengele. Mărturia sa, probă capitală în Procesul de la Nuremberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile erau supuse unor experimente traumatizante
Femeile erau supuse unor experimente traumatizante

Medicul român Miklós Nyiszli, născut în oraşul sălăjean Şimleu Silvaniei, a fost unul dintre cei mai importanţi martori implicaţi în Procesul de la Nuremberg. Cartea sa, scrisă prin prisma experienţei trăite ca evreu în lagărul de exterminare de la Auschwitz, a fost parte integrantă din rechizitoriul procurorilor.

Medicul s-a născut în oraşul sălăjean Şimleu Silvaniei, în anul 1901, moment în care regiunea făcea parte din Austro-Ungaria, motiv pentru care el apare, în documente, ca şi evreu născut în Ungaria.

Susţinut de părinţi pentru a dobândi o bună educaţie, Miklós Nyiszli a urmat Medicina şi a devenit medic legist, meserie pe care a practicat-o la Oradea. La sfârşitul lunii mai 1944, a fost deportat, alături de soţia şi de fiica sa în vârstă de 15 ani, ajungând în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

Calvarul i-a fost cu atât mai mare cu cât pregătirea sa în anatomo-patologie a atras atenţia doctorului Mengele, care l-a scos de pe traseul către camera de gazare şi l-a inclus în „Sonderkommando”, un grup de evrei care era cazat în condiţii mai bune şi care se ocupa de gestionarea cadavrelor din lagăr. Odată la patru luni, membrii acestui ”comando” erau exterminaţi şi înlocuiţi cu alţii, însă medicul se pare că a fost salvat, de fiecare dată, de Mengele, care ajunsese să se bazeze pe experienţa acestuia. ”Salvarea” lui a venit, însă, la pachet cu experienţe cutremurătoare, el fiind silit să asiste la experimentele făcute de ”Îngerul morţii” (Mengele), în special pe gemeni şi pe pitici, dar şi pe copii, femei şi alte victime selectate din rândul evreilor deportaţi.


Medicul român Miklós Nyiszli

După încheierea războiului şi eliberarea lagărului, Miklós Nyiszli s-a întors la Oradea, unde şi-a aşternut pe hârtie teribilele amintiri de la Auschwitz. Aşa a apărut cartea ”Am fost medic la Auschwitz”, tradusă în mai multe limbi, în care descrie experienţele trăite în lagărul de exterminare.

medic
“Subsemnatul dr. Nyiszli Miklos, medic, fost deţinut în lagărul de concentrare de la Auschwitz, tatuat cu numărul A 8450, am scris – fără patimă, fără nici o exagerare, evitând orice efect de stil şi respectând întocmai adevărul – această carte despre cele mai întunecate pagini din istoriei omenirii, întrucât mi-a fost dat să fiu martor ocular şi să trăiesc sub ameninţarea crematoriilor şi a rugurilor de la Auschwitz, ale căror flăcări au mistuit milioane de bărbaţi, femei şi copii. în calitatea mea de medic specialist pe lângă crematoriile de la Auschwitz, am întocmit şi semnat, cu numărul meu de tatuaj, nenumărate procese-verbale de autopsie şi medicină legală, care, după ce au fost contrasemnate de şeful meu, doctor Mengele, au fost expediate la adresa: Institut für rassenbiologische und antroplogische Forschungen, Berlin-Dahlem, unul dintre cele mai renumite foruri de ştiinţe medicale din lume. Este foarte probabil ca aceste documente să se afle şi azi în arhiva acestui mare institut de cercetări. Lucrarea mea nu urmăreşte succesul literar. După cum atunci când am trăit cele mai neînchipuite orori am fost medic, nu scriitor, acum, când a sosit vremea să le aştern pe hârtie, le scriu cu condeiul medicului, fără pretenţii literare”, îşi începe dr. Nyiszli Miklos cartea, o lectură cutremurătoare pentru oricine vrea să înţeleagă amploarea dezastrului numit în istorie Holocaust.


Cartea medicului român a fost folosită ca parte integrantă a materialului acuzării în Procesul de la Nürnberg, în care naziştii care s-au făcut vinovaţi de acele atrocităţi au fost condamnaţi. Printre cei prinşi şi judecaţi nu s-a numărat şi doctorul Mengele, care a reuşit să-şi piardă, definitiv, urma.

Marcat de experienţele trăite, doctorul Nyiszli Miklos nu a mai profesat niciodată ca şi medic şi a murit în 1956, la Oradea.

Vă mai recomandăm:

Lecţia dată de supravieţuitoarea din Sălaj a experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz: l-a adoptat, simbolic, pe nepotul unui comandant nazist

FOTO Cum erau umiliţi evreii în ghetoul de la Cehei: poze cu ei făcându-şi nevoile, lipite în vitrinele magazinelor

74 de ani de la masacrul de la Ip, când 157 de români au fost ucişi de armata horthystă. Mesajul urmaşilor: „Iertăm, dar nu putem uita!“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite