Povestea unei pasiuni: cum a adunat un contabil autodidact 12.000 de fluturi şi gândaci de pe toate continentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţionarul a adunat în timpul vieţii mii de fluturi FOTO Adevărul
Colecţionarul a adunat în timpul vieţii mii de fluturi FOTO Adevărul

Un contabil care a făcut din biologie o pasiune a adunat una dintre cele mai mari colecţii de fluturi şi gândaci din ţară. Peste 12.000 de exemplare, unele extrem de valoroase şi de interesante, fac parte din impresionanta colecţie.

Deşi contabilitatea presupune mai degrabă o muncă de birou, Takács Adalbert, un contabil născut în 1924 la Zalău, terenul a devenit, destul de rapid, o importantă parte din viaţă. Nu întocmea documente în natură, ci, alături de familie, pleca uneori în lungi drumeţii, alteori în simple excursii, în care îi implica pe toţi în pasiunea sa: aceea de a observa şi a  studia lumea insectelor. 

Aşa s-a născut colecţia sa de insecte, formată la început din exemplare din specii autohtone, pentru ca mai apoi, prin schimburi cu alţi colecţionari din ţară, dar mai ales din Franţa, Danemarca, Belgia, Iltalia, Elveţia, Algeria, India, Brazilia, Peru, SUA, Venezuela, Chile, Japonia şi Indonezia, să ajungă să conţină fluturi, gândaci şi alte vietăţi de pe toate continentele. Colecţia lui Takacs Albert numără aproximativ 13.000 de exemplare.

”Din peste 4.300 de specii care există în România (suntem printre cele mai bogate ţări din Europa din acest punct de vedere), domnul Takacs a reuşit să adune aproape jumătate. Este extraordinar”, explică profesorul Rakosy Laszlo, preşedintele Societăţii Lepidopterologice Române. Potrivit acestuia, marea pasiune a colecţionarului au fost gândacii fugari şi că principalul său merit este că a ajuns la 13.000 de exemplare exclusiv prin muncă proprie. "Sigur, în lume există colecţionari care au adunat 100.000, 200.000 de exemplare, dar cumpărându-le cu bani. Adalbert s-a folosit doar de mâinile lui”, a punctat el.




Colecţia a fost achiziţionată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău în anul 1984, după ce casa în care locuia colecţionarul a fost demolată de comunişti, acesta nemaiavând unde să îşi ţină colecţia. Autorităţile vremii au făcut atunci demersuri pentru cumpărarea colecţiei de la Takacs, făcând, astfel, posibil care insectele să intre în patrimoniul Muzeului.

Fluturi uriaşi sau transparenţi din Asia şi gândaci descoperiţi chiar de el

fluturi

De numele lui Takacs, care a fost, de fapt, absolvent al Facultăţii de Drept şi Economie din Cluj, fiind biolog doar ca autodidact, se leagă şi o subspecie de gândac. Este vorba despre Carabus Hampei Gutăiensis Takacs and Lie", nedescrisă în literatura de specialitate până când el a descoperit-o, în 1992, în Munţii Gutăi, reuşind să şi omologheze, atunci, cu ajutorul colecţionarului Lie, subspecia.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul de Artă "Ioan Sima" din Zalău, printre exponatele cele mai interesante numărându-se specia de fluturi uriaşi „Attacus edwardsii”, ce trăieşte în Asia, aşa-zisul fluturele „cap de cobra”, de dimensiuni foarte mari, care pentru a se apăra de păsări îşi uneşte aripile, iar coloritul aripilor imită aproape perfect capul de cobra, sau specia de fluturi transparenţi: „Antherasa Peravi” din Asia.

fluturi


Dintre speciile de gândaci cele mai interesante sunt gândacii uriaşi „Chalyosoma caucazus” din Malaysia; „Dinastes hercules” din Columbia, „Megasoma elephas” din Venezuela şi gândacul zburător „Goliathus” din Africa. Dintre speciile întâlnite doar pe teritoriul ţării noastre, pe lângă numeroase subspecii ale cărăbuşului de mai, se remarcă scorpionul mic, descoperit la Băile Herculane (al cărui otravă se folosea mai demult ca dezinfectant pentru diferite răni).

Vă mai recomandăm:

Morminte dacice ţinute la secret în Sălaj. Arheologii vorbesc despre o descoperire remarcabilă pentru înţelegerea istoriei

Descoperire neaşteptată făcută în casa lui Iuliu Maniu. Ce leacuri miraculoase prepara mama fostului mare om politic


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite