Povestea inventatorului genial chinuit de o boală psihică. A fost obsedat de microbi şi de cifra 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nikola tesla

Nikola Tesla este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din istorie, un inventator prolific care a transformat societatea modernă. Numele lui se leagă de descoperirea curentului alternativ şi a motorului electric alternativ.

Inventator, fizician, inginer şi unul dintre promotorii cei mai importanţi ai electricităţii comerciale, Nikola Tesla a patentat de-a lungul vieţii sute de invenţii. Născut în 1856 pe teritoriul de astăzi al Croaţiei, savantul era descris de presa vremii drept un om excentric şi megaloman, care făcea tot felul de experimente ciudate.

Pe tot parcursul vieţii, el s-a luptat cu diverse afecţiuni mintale; una dintre ele era o formă de tulburarea obsesiv-compulsivă, savantul dezvoltând o serie de obsesii, printre care fobia de mizerie ori teame de contaminare cu microbi. Aşa se face că se spăla în mod obsesiv pe mâini, iar în ultima parta a vieţii se asigura că toată mâncarea fusese fiartă înainte ca să o atingă. Refuza să dea mâna cu oamenii pe care îi întâlnea şi obişnuia să poate mănuşi pentru a evita orice contact direct cu cei din jurul său, scrie smithsonianmag.com.

O altă obsesie era legată de numere şi mai cu seamă de cifra trei. Nikola Tesla obişnuia să se angajeze în diferite activităţi ce implicau acest număr; spre exemplu, obişnuia să înconjoare o clădire de trei ori înainte de a intra, iar când se caza la vreun hotel, cerea mereu ca numărul camerei să fie divizibil cu trei şi pretindea să i se asigure la fiecare masă să aibă la dispoziţie 18 şerveţele.

Şirul ciudăţeniilor pe care le făcea nu se opreşte aici. Inventatorul detesta obiectele rotunde şi nu suporta să stea în preajma femeilor care purtau cercei. Tesla dormea foarte rar şi afirma că două ore de somn pe noapte şi odihna ocazională de peste zi îi sunt suficiente. Este posibil ca această insomnie cronică să-i fi agravat probleme mintale.
Spre sfârşitul vieţii, a dezvoltat o fixaţie pentru porumbei şi în special pentru o femelă cu penaj alb, pe care o îndrăgea şi cu care susţinea că poate comunica.

Savantul a menţionat de mai multe ori că are halucinaţii şi că multe dintre succesele sale ştiinţifice sunt rodul inspiraţiei avute în timpul acestor experienţe. Spre exemplu, el afirma că ideea motorului electric alternativ s-a născut dintr-o halucinaţie cu lumină puternică şi flacără.

Trăind într-o perioadă în care societatea nu înţelegea pe deplin boala mintală, Nikola Tesla era deseori ridiculizat de către criticii săi, care îl considerau nebun, în timp ce admiratorii puneau totul pe seama excentricităţii lui. În realitate, era un geniu profund afectat de o gravă afecţiune psihică.
A murit la 87 de ani, singur, în sărăcie şi relativă obscuritate.

Mai puteţi citi:

Patru decese neobişnuite ale unor filozofi celebri. Gânditorul care a murit înecat cu balegă

Povestea fizicianului genial care a dispărut în mod misterios la doar 32 de ani. Trupul său n-a fost găsit niciodată

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite