Povestea Cristinei Balaban, femeia care  s-a transformat în mamă adoptivă pentru 126 de copii singuri pe lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Balaban este zâna bună a copiilor de la Centrul de plasament din Cehu Silvaniei FOTO Arhivă personală
Cristina Balaban este zâna bună a copiilor de la Centrul de plasament din Cehu Silvaniei FOTO Arhivă personală

Cristina Balaban a înfiinţat Asociaţia Benefacto, prin intermediul căreia luptă să facă fericiţi peste 100 de copii instituţionalizaţi la Cehu Silvaniei, în judeţul Sălaj

Pentru cei 126 de copii orfani sau abandonaţi care cresc la Centrul Social Multifuncţional de la Cehu Silvaniei,
din judeţul Sălaj, bucureşteanca Cristina Balaban (37 de ani) este întruchiparea Zânei Bune. De şase ani, femeia face tot ce-i stă în putinţă pentru a le face copilăria mai frumoasă celor singuri pe lume. În 2010, Cristina Balaban, care este căsătorită cu un sălăjean, păşea pentru prima dată în centrul de la Cehu Silvaniei, pentru a-şi cunoaşte fiul cel mare. A urmat apoi toţi paşii legali şi l-a înfiat cu acte în regulă, dar a rămas profund marcată de problemele cu care se confruntau cei mai mici dintre locatarii de acolo.

TOTUL A ÎNCEPUT DE LA SCUTECE

„Prima vizită la Cehu a fost în 2010, când l-am adoptat pe băieţelul nostru cel mare“, spune Cristina. Atunci a aflat de la reprezentanţii instituţiei că fondurile nu sunt suficiente pentru a le asigura zilnic scutece de unică folosinţă bebeluşilor din centru. „Din lipsă de bani, cei mici primeau scutece de unică folosinţă o dată pe săptămână, în restul timpului fiind schimbaţi cu scutece din pânză, care erau spălate. Am decis atunci să fac ceva pentru a-i ajuta“, povesteşte Cristina Balaban cum a început totul.

cristina balaba

Calculele făcute de oficialii instituţiei au arătat că pentru cei aproximativ 30 de bebeluşi, suma necesară era de 6.600 de lei lunar. Femeia nu s-a descurajat, pentru că ştia că are prieteni pe care se poate baza:

„Am scris un mail către prieteni, încercând să adunăm banii. Iar e-mailul a circulat şi a circulat... şi a atins sufleteşte zeci de prieteni, a făcut noi prieteni, a mobilizat colegi şi vecini. Şi colegii au mobilizat prieteni. Totul pentru ei: copiii de la Centrul de Plasament din Cehu Silvaniei“.

PLANURI AMBIŢIOASE

Cu ajutorul prietenilor inimoşi, Cristina le-a asigurat nu doar scutecele necesare prichindeilor, ci şi hăinuţe, încălţăminte şi jucării. Încurajată de prieteni, care au răspândit vestea către alţii şi chiar s-au implicat în găsirea de sponsori, Cristina, împreună cu soţul său şi cu alţi doi membri ai familiei, a înfiinţat, în 2012, o organizaţie non-guvernamentală intitulată „Asociaţia Benefacto“, prin intermediul căreia să deruleze cât mai multe proiecte frumoase exclusive pentru foştii colegi ai fiului său. Potrivit spuselor Cristinei Balaban, „Benefacto reprezintă o formă organizată de ajutor al copiilor abandonaţi de la Cehu, dar şi o platformă pentru alte proiecte viitoare, dedicate micuţilor defavorizaţi“.

cristina balaba

Treptat, odată ce problema scutecelor de unică folosinţă a fost rezolvată, ONG-ul şi-a îndreptat atenţia şi spre grupele de vârste mai mari, acţiunile organizate vizând probleme legate de educaţie, orientare personală şi profesională, integrare socială după ieşirea din mediul instituţionalizat.

„Avem planuri ambiţioase“, mărturiseşte preşedinta Benefacto: „Pe lângă donaţiile de cărţi, haine şi jucării, ne dorim să-i ajutăm cu materiale prin atelierele vocaţionale, să organizăm excursii şi spectacole de teatru de păpuşi, dar şi activităţi de dezvoltare personală şi profesională“.

ÎN CĂUTARE DE SPIRIDUŞI

Graţie Cristinei şi colaboratorilor, asociaţia pe care o conduce reuşeşte, de şase ani încoace, să le facă viaţa mai colorată, mai haioasă şi mai frumoasă în fiecare zi copilaşilor din centrul din Cehu Silvaniei. Asemeni unei zâne bune care face magii cu bagheta fermecată, Cristina, ajutată de „spiriduşii“ ei, transformă în realitate dorinţele acestor suflete nevinovate.

„Ce poate fi mai frumos decât zâmbetul unui copil atunci când, de ziua lui, deschide cadoul-surpriză ales cu grijă special pentru el?“, se întreabă retoric preşedinta Benefacto. Şi pentru ca fiecare dintre aceşti copii minunaţi să primească un mic dar de ziua lui de naştere, Benefacto a lansat anul trecut un proiect ce permite oricui să devină zâna bună a unuia dintre Locatarii centrului. Pe site-ul Asociaţiei, este publicată lista sărbătoriţilor din luna respectivă, precum şi cadoul la care visează.

cristina balaban

Simona, de exemplu, face 10 ani în curând. Îşi doreşte un ghiozdan şi un penar cu prinţese. Garofiţa împlineşte 5 ani şi speră la o păpuşă şi un cărucior, în timp ce Petrişor, 13 ani, ar vrea pantaloni scurţi, tricou şi tenişi. Şi Moş Crăciun este în căutare de ajutoare, iar Benefacto îl sprijină de patru ani încoace să-şi găsească drumul spre Cehu şi să găsească darurile mult-dorite. În acest sens, asociaţia a demarat o campanie crowdfunding, graţie căreia multe zâmbete au apărut pe chipurile copiilor.

„Accesând o aplicaţie disponibilă online, cei care vor să îl ajute pe Moşul pot alege din lista de dorinţe ale copiilor pe cea pe care vor să o vadă îndeplinită. Odată selectată dorinţa, poate fi donată întreaga sumă necesară ori doar o parte din ea. Sau poate fi donat respectivul obiect“.

Ultimul proiect pe care Cristina şi ONG-ul pe care îl conduce l-au derulat este „Trimite un copil la ştrand“. Pentru al treilea an consecutiv, tot cu implicarea oamenilor generoşi, 46 de copii din centru s-au putut bucura de o zi de vară cu soare şi multă bălăceală la Băile Boghiş. „Niciuna dintre acţiunile noastre nu s-ar fi putut face fără sprijinul oamenilor inimoşi de la Centrul din Cehu Silvaniei şi al celor de la Direcţia pentru Protecţia Copilului din Sălaj, cărora le suntem profund recunoscători. Ei, cei care sunt în permanenţă alături de copii, sunt adevăraţii eroi“, consideră Cristina Balaban.

cristina balaban

Din cauza distanţei mari dintre Bucureşti şi Cehu, Cristina nu-i poate vizita pe copii atât de des pe cât şi-ar dori. Prin urmare, Benefacto este în căutare de voluntari în zonă, pe care să îi implice în proiectele derulate şi care să facă diverse activităţi distractiv- educative.

Vă mai recomandăm:

Dragostea pentru câini, cea mai bună terapie pentru copii. O profesoară foloseşte drept „tratament“ un prieten cu blană

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Cum îi ajută baletul pe copii să se dezvolte armonios: „Astfel învaţă că pentru a obţine ceva trebuie să depui efort“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite