Polipii nazali, prima barieră în calea infecţiilor. În ce situaţii este necesară scoaterea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Inflamarea polipilor nazali este una dintre problemele cel mai des întâlnite la copii şi, probabil, principala cauză a apariţiei infecţiilor respiratorii recidivante.

Cunoscuţi sub denumirea ştiinţifică de amigdala fariangiana Lushka, polipii reprezintă un ţesut limfoid situat în zona din spatele nasului şi care, la naştere, au o grosime cuprinsă între 2 şi 4 mm. Din cauza acestei localizări, ei sunt supuşi la numeroase agresiuni de natură fizică sau microbiană, motiv pentru care se inflamează.
“Polipii sunt prima barieră în calea infecţiilor, având rol mecanic în oprirea infecţiei şi de baraj înaintea metastazării acesteia în ganglionii cervicali. De asemenea, produc anticorpi pentru a ajuta în lupta cu infecţiile”, explică medicul ORL-ist Anamaria Matioc, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Potrivit spuselor sale, această amigdală poate creşte în dimensiuni în caz de infecţii recidivante rinofaringiene, dar şi pe fond atopic. Când acest lucru se întâmplă, se poate ajunge la insuficienţă respiratorie nazală (cauzată de obstrucţie), rinoree persistentă, tulburare a vocii, somn neliniştit, zgomotos, întrerupt de perioade de apnee, hipoacuzie şi chiar otite, tuse persistentă, incontinenţă urinară nocturnă sau complicaţii oculare.

Secreţiile mucopurulente persistente favorizează apariţia de bronşite, pneumonii sau gastroenterite, avertizează medicul. În funcţie de severitatea simptomelor, specialistul ORL poate să recomande scoaterea polipilor. Procedura implică o intervenţia chirurgicală - adenoidectomia, deloc complicată şi nedureroasă. “Îndepărtarea chirurgicală a amigdalei faringiene Luschka se realizează prin gură, sub anestezie generală ori locală. Deşi nu este o intervenţie chirurgicală de lungă durată, ea necesită spitalizare”, explică dr. Anamaria Matioc, adăugând că procedura este mai frecventă între 3 şi 7 ani.

În ceea ce priveşte şansele de refacere a polipilor după extirparea lor, medicul susţine că acestea sunt extrem de mici: “Refacerea ţesutului limfoid de la nivelul rinofarigelui este extrem de rară şi poate fi cauzată de îndepărtarea incompletă a acestuia în timpul intervenţiei chirurgicale, fie din cauza dimensiunii şi localizării particulare a amigdalei faringiene, fie a conformaţiei particulare a rinofaringelui, fie a echipamentului chirurgical şi experienţei chirurgului. Pentru a preveni acest lucru este recomandată - şi se practică - examinarea endoscopică a rinofaringelui intraoperator”.

Vă mai recomandăm:

Beţişoarele de curăţat, marele duşman al urechilor noastre - explicaţia medicilor

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite