Pia Badiu, creatoarea Galeriilor de Artă „Ioan Sima“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost inima Galeriilor de Artă „Ioan Sima“, dedicându-şi astfel o mare parte din viaţă muzeului de artă, renunţând la bucuriile familiei. Galeriile s-au înfiinţat în urmă cu 30 de ani.

Toate tablourile din expoziţia Sima au fost alese, unul câte unul, de către Pia Badiu, din donaţia pictorului. Pia Badiu povesteşte că, în 1940, familia ei s-a refugiat la Turda, din calea hortiştilor. S-au întors acasă, în satul Bozna, din Sălaj, în 1946, când Pia a început clasa întâi. Liceul l-a urmat la Zalău, terminându-l în 1955, după care a făcut o şcoală sanitară şi pe urmă Facultatea de Arte Plastice din Cluj Napoca.


 Galeriile de Artă au 30 de ani


Din 1971 a fost angajată la muzeul din Zalău, la Secţia de Artă, unde a lucrat până când s-a pensionat, în 1999. „Galeria de Artă a luat fiinţă în 1980, datorită pictorului Ioan Sima. El a realizat o donaţie consistentă, de 162 de tablouri, şi şi-a ales clădirea respectivă, de pe strada Gheorghe Doja, pentru a o adăposti. Pe atunci aparţinea Oficiului de Gospodărire a Apelor, care ne-a dat-o nouă”, îşi aminteşte muzeografa. Spaţiul iniţial n-a fost suficient pentru a adăposti toată donaţia, aşa încât s-au mai adăugat şi altele, în 1983 ajungându-se la 15 săli de expunere. După moartea maestrului, în 8 februarie 1985, muzeogarafa a încercat să continue ceea ce ar fi dorit pictorul să facă. Ea spune că Ioan Sima şi-a dorit foarte mult ca lucrările sale să nu fie îndepărtate din muzeu, să rămână mereu expuse acolo. „Mi-am dedicat întreaga viaţă muzeului. Am vrut să fie frumos, plăcut, să se ridice la nivelul oricărui alt muzeu din ţară”, spune ea.


Muzeograf pe viaţă


 În clauza de donaţie era specificat faptul că pictorul Ioan Sima dorea ca doamna Badiu să se ocupe de Galerii cât va trăi. Ea îl întâlnise pe Ioan Sima în anii ‘70, care obişnuia să meargă des la muzeu, cu soţia sa, Margareta, şi au devenit prieteni buni. „Mergeam des la el acasă ca să preiau donaţia. 162 de tablouri, alese unul câte unul, mi-a luat timp. Mi-am dat seama că era cu totul altceva să cunoşti un artist în intimitatea sa, la el acasă. Era un om deosebit, foarte blând şi calm, cunoştea multe limbi străine. Soţia lui a murit în 1979 şi dacă n-ar fi fost ea, galeriile n-ar fi fost ce sunt acum. Ea a fost aceea care nu i-a dat voie să vândă nici un tablou”, povesteşte Pia Badiu.
Pia Badiu este ea însăşi artistă. Pictează şi a vândut foarte multe lucrări. Spune că acum nici nu mai ştie pe unde are lucrări, ele fiind împrăştiate pe la persoane particulare.


Ce îi place.


Spune că-i place foarte mult să citească. „Cred că atunci când citeşti rămâi viu, nu te plafonezi“, susţine muzeografa. Lucrează foarte mult în grădină, considerând această activitate o destindere. Îi plac florile, care-i amintesc de satul copilăriei, Bozna. Iubeşte mult animalele, având acasă trei câini şi cinci pisici. Spune că apreciază oamenii inteligenţi, corecţi, oneşti.


Ce nu îi place.


Urăşte neadevărul şi mai ales ipocrizia. I-ar plăcea să fie mai multă linişte în ţară, ar vrea să renască agricultura, să vadă ţărani fericiţi.


Întrebări şi răspunsuri.


Aţi trăit aproape toată viaţa la oraş, dar vă amintiţi cu plăcere de sat. De ce?

P.B.: Cineva care nu a trăit la ţară nu poate spune că a trăit. Eu sunt foarte tare legată de pământul bunicilor şi al părinţilor mei din satul Bozna. Şi acum când merg acolo, mă duc să mă plimb pe deal şi mi se pare idilic: unul strigă, altul dă bineţe. Viaţa este mai curată şi mai cinstită acolo.

Profil.
Născută. 29 ianuarie 1938, Zalău
Studii. Facultatea de Arte Plastice Cluj-Napoca
Familie. Nu are


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite