Pesta porcină de la Balc bagă sub supraveghere şase localităţi sălăjene. Măsurile dispuse de autorităţi

Pesta porcină de la Balc bagă sub supraveghere şase localităţi sălăjene. Măsurile dispuse de autorităţi

Autorităţile vor face un recensământ al porcilor din localităţi FOTO Adevărul

Măsurile de supraveghere vor fi menţinute cel puţin până la terminarea operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie ale exploataţiei, iar porcii au fost examinaţi clinic.

Un plan de măsuri pentru controlul bolii pestă porcină africană în exploataţiile din localităţile Şumal, Leşmir, Camăr, Pădureni, Dumuslău şi Zalnoc, din judeţul Salaj, a fost adoptat în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  Sălaj, întrunit în data de 18 martie, ca urmare a confirmării oficiale a pestei porcine africane  la mistreţi din Complexul de vânătoare din localitatea Balc, judeţul Bihor.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Sălaj, localităţi menţionate se înscriu în raza de 10 kilometri a zonei de supraveghere în cazul focarului din localitatea Balc. "Principalele măsuri în zona de supraveghere stabilită vizează efectuarea unui recensământ şi a unui examen clinic al tuturor porcilor domestici din cele şase localităţi şi interzicerea circulaţiei şi transportului porcilor pe drumurile publice sau private", arată sursa citată.

Aplicarea măsurilor în zona de supraveghere se menţine cel puţin până când operaţiunile de curăţare, de dezinfecţie şi, dacă este necesar, de dezinsecţie preliminară a exploataţiei infectate sunt terminate şi porcii prezenţi în toate exploataţiile au fost supuşi unor examene clinice şi atunci când este necesar, de laborator, efectuate în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a detecta eventuala prezenţă a virusului pestei porcine africane. Examenele prevăzute nu se pot efectua înainte de trecerea a 40 de zile de la terminarea operaţiunilor preliminare de curăţare, de dezinfecţie şi, dacă este necesar, de dezinsecţie a exploataţiei infectate.

Citiţi şi:

Despăgubiri pentru sălăjenii afectaţi de pestă porcină. Câţi bani primesc fermierii lăsaţi fără animale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările