Pernele, pericol pentru sănătate. Cum le întreţii şi cât de des trebuie să le schimbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pernele fac parte din categoria obiectelor care acumulează foarte mult praf şi microbi, din cauza umezelii şi a căldurii.

Pernele mai vechi de doi ani sunt adevărate "pepiniere" de bacterii şi acarieni şi un real pericol pentru sănătatea noastră. Specialiştii în igienă susţin că în fiecare zi milioane de celule moarte se detaşează de epiderma noastră, multe dintre acestea pătrunzând în pernele pe care ne odihnim. Li se adaugă milioane de acarieni şi excrementele acestora, dar şi o mulţime de bacterii vinovate de o serie de afecţiuni respiratorii, alergii, eczme, dar şi de disfuncţii ale somnului.

Potrivit specialiştilor, pernele devin, în timp, un mediu de cultură ideal, alimentat de respiraţie, strănuturi, salivă ori transpiraţie. Un studiu realizat în 2005 de către cercetătorii de la Universitatea din Manchester a evidenţiat că într-o pernă folosită există circa un milion de spori din 16 tipuri diferite. Toţi aceşti microbi se înmulţesc din cauza umezelii şi a căldurii emanate de corpul uman.

Cum păstrezi pernele curate

Pernele cu umplutură sintetică pot fi curăţate în maşina de spălat de două, până la patru ori pe an, la temperaturile recomandate pe etichetă de către producător (de regulă, 60 de grade Celsius). Dacă nu deţineţi un aparat cu program special pentru perne, optaţi pentru programul de spălare delicată. Folosiţi detergent lichid, nu pulbere, care ar putea lăsa depuneri şi rulaţi ciclul de clătire de două ori, pentru a vă asigura că a fost îndepărtat tot detergentul.

Introduceţi-le în uscătorul de rufe, la temperatură scăzută, pentru ca umplutura să se usuce uniform, iar în lipsa unui astfel de dispozitiv uscaţi-le în aer liber. În ceea ce priveşte faţa de pernă, schimbaţi-o săptămânal.
În cazul pernelor cu fulgi, apelaţi la curăţătoriile profesionale.

Cum prelungeşti durata de viaţă a pernelor

Cea mai bună soluţie este să le înveliţi cu huse speciale, cu fermoar, şi abia apoi să le puneţi feţele de pernă. Pe lângă că acestea prelungesc durata de viaţă a produselor, limitează expunerea la praf şi murdărie, ţin la distanţă bacteriile şi asigură protecţie în faţa umezelii. Protecţiile respective trebuie să fie impermeabile, dar în acelaşi timp să lase materialul să respire. Nu aspiraţi şi nu bateţi pernele, pentru a evita stricarea umpluturii.

Ţineţi cont, totuşi, de recomandarile specialiştilor în igienă, care spun că pernele ar trebui schimbate la fiecare doi ani.

Citiţi şi:

Cum scapi de mirosul neplăcut al prosoapelor: sfaturi practice

Top 10 locuri comune în care ne umplem de bacterii periculoase. Unde se ascund cel mai frecvent acarienii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite