Pelerinajul exotic către Mănăstirea Nicula. Câţiva oameni merg pe jos trei zile pe o distanţă de 150 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinii se roagă şi cânta pricesne FOTO Andreea Vilcovschi
Pelerinii se roagă şi cânta pricesne FOTO Andreea Vilcovschi

Peste 50 de credincioşi sălăjeni au pornit în dimineaţa zilei de joi, 11 august, în pelerinaj spre mănăstirea clujeană Nicula, pentru a lua parte la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Maria.

La primele ore ale dimineţii, un grup de 28 de localnici din localitatea sălăjeană Bobota, după ce au primit binecuvântarea preotului paroh, au spus o rugăciune de călătorie şi au înconjurat de trei ori biserica din sat, au pornit în pelerinaj la Nicula, acolo unde, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se adună zeci de mii de oameni din toată ţara. În acelaşi timp, din satul Derşida, alţi 30 de credincioşi porneau într-o călătorie similară.

Timp de trei zile, cele două grupuri de pelerini vor parcuge pe jos 150 de kilometri până la mănăstirea din Cluj. Fiecare norod are în faţă o cruce cu o coroană de flori şi un ştergar alb, înflorat, ce va fi purtată prin rotaţie de către credincioşi. În urma lor merge o căruţă, care transportă bagajele pelerinilor.

pelerinaj salajean la nicula

Ioana Tomole are 32 de ani şi participă pentru al 15-lea an consecutiv la acest pelerinaj, alături de cosăteni ai săi din Bobota. "Este o călătorie extrem de solicitantă, deşi facem popasuri dese pentru a ne trage sufletul şi a ne asigura rezervele de apă. Aceasta este a 15-a mea participare la pelerinaj şi o fac de fiecare dată cu smerenie, pentru că îmi aduce împlinire spirituală", ne-a declarat tânăra.

Majoritatea membrilor grupului din Bobota sunt tineri, cel mai mic având 13 ani. Pornesc în această călătorie rituală mânaţi de propriile motivaţii şi dorinţe. "Fiecare merge în pelerinaj cu un gând. Unii o fac din obişnuinţă, alţii pentru a duce mai departe o tradiţie la care au luat parte părinţii ori bunicii lor", spune Ioana Tomole. Pe toată durata călătoriei, credincioşii spun rugăciuni şi cântă pricesne, făcând scurte opriri pentru a mânca pe la casele oamenilor, care îi aşteaptă în fiecare an, cu masa întinsă.

pelerinaj salajean la nicula

În această seară vor poposi în localitatea sălăjeană Popeni, urmând să înnopteze în podurile şi şurile oamenilor, pe fân. Tot pe fân vor dormi şi vineri noaptea, de data aceasta în satul Pustuţa din judeţul Cluj, pentru ca în 13 august să ajungă la destinaţie. La Nicula, pelerinii sălăjeni vor participa la slujbele religioase, se vor spovedi şi vor înconjura, în coate şi în genunchi, mica bisericuţă de lemn din curtea mănăstirii, pentru ca mai apoi să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Întoarcerea este programată pentru marţi, 16 august, norodul urmând să parcurgă tot pe jos cei 150 de kilometri ce îi despart de casă.

Despre acest obicei, preotul Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, susţine că s-a păstrat de foarte mult timp în special în zona Şimleului, fiind dusă mai departe de către credincioşii din satele Bobota şi Derşida.

"Într-un secol al vitezei, când avem la dispoziţie atâtea mijloace de transport la dispoziţie, o astfel de acţiune poate părea ciudat. Dar aceşti oameni au o sensibilitate deosebită faţă de demersul lor spiritual, care este complex şi implică atât sufletul, cât şi trupul. Practic, prin pelerinajul făcur, ei îşi duc sufletul la mănăstire. Bucuria duhovnicească a credincioşilor îi face să fie consecvenţi", a precizat preotul.

Vă mai recomandăm:

Parteneriat educaţional internaţional la Bădăcin. Peste 100 de tineri învaţă limba italiană în satul lui Iuliu Maniu

Bebeluş abandonat la poarta Mănăstirii Bic. Gestul emoţionat făcut de primarul din Şimleu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite