Pedeapsă redusă pentru asistenta medicală care şi-a recunoscut vina în dosarul mitei de la Oficiul de Expertiză Medicală Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asistentă medicală care intermedia mita între persoanele care aveau nevoie de avize de la Comisia de Expertiză Medicală şi şeful acestei comisii, medicul Sorin Mircea Paşca, va avea de executat o pedeapsă mai mică decât cea convenită cu procurorii în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Pompilia Stana, asistenta - Mihaela Mureşan, angajata unei policlinici private din Zalău - şi-a recunoscut vina şi convenise cu procurorul de caz asupra unei pedespe de doi ani şi şase luni de închisoare, plus un spor de pedeapsă de şase luni, cu suspendarea executării pe un termen de încercare de patru ani şi şase luni, pentru şapte infracţiuni de dare de mită. Cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat în aceste condiţii, a fost sesizat Tribunalul Sălaj, care a decis, însă, să modifice pedeapsa convenită de cele două părţi, înlăturând sporul de pedeapsă.


Parchetul a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului la Curtea de Apel Cluj. ”Motivul apelului a fost faptul că instanţa a dispus o pedeapsă mai mică decât cea la care s-au înţeles inculpata şi procurorul”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt. Curtea de Apel a respins, însă, marţi, 14 octombrie, acţiunea Parchetului ca nefondată.
Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Sorin Mircea Paşca, medic expert în cadrul Oficiului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii Sălaj, în perioada 2 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, cât a fost în atenţia anchetatorilor, ar fi luat mită de la pacienţi de 199 de ori. Având în vedere că vorbim despre o perioadă cu puţine zile lucrătoare, rezultă o medie de 20 de „atenţii” încasate în fiecare zi. Sumele erau cuprinse, în medie, între 100 şi 500 de lei, în funcţie de motivul pentru care pacienţii se adresau medicului expert. Mai exact, sumele erau mai mari dacă pacientul dorea încadrarea într-un grad de handicap şi mai mici dacă era vorba despre reexaminarea periodică a gradului de invaliditate în cazul celor pensionaţi deja, dar şi prelungirea concendiilor medicale în situaţia în care acestea depăşeau durata de 90 de zile. Din estimările procurorilor, suma totală primită de acesta ajunge la 17.485 de lei, plus 800 de euro.


 „Afacerea” mergea atât de bine încât una dintre cele două asistente care lucraseră, iniţial, în cadrul oficiului, a continuat să vină în ultimele luni la serviciu deşi între timp i se desfăcuse contractul de muncă. „Noi am reuşit să probăm şapte rânduri în care inculpata, Oana Bogdan, a primit de la medicul Sorin Paşca bani şi alte foloase, cunoscând că acestea provin din sumele încasate ca mită”, a precizat Pompilia Stana.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj, alături de medic fiind judecaţi cele două asistente medicale, Camelia Crăete şi Oana Bogdan, precum şi o a patra persoană, Laszlo Zoltan, care intermedia mita de la pacienţii din zona Cehu Silvaniei.

Citeşte şi Viaţă de doctor: 199 de şpăgi primite într-o lună şi medicamente vândute bolnavilor de 100 de ori mai scump

125 de luări de mită în 11 zile – recordul care l-a trimis după gratii pe un medic din Sălaj

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite