Patru lucruri pe care nu le ştiai despre delfini. Cum se droghează aceste mamifere uimitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delfinii sunt creaturi inteligente şi prietenoase cu omul FOTO Arhivă
Delfinii sunt creaturi inteligente şi prietenoase cu omul FOTO Arhivă

Delfinii sunt nişte creaturi fascinante. Scufundările pe care cercetătorii le fac în lumea subacvatică a acestor cetacee scot la iveală tot mai multe informaţii uimitoare, legate de viaţa lor complexă şi de nivelul lor de inteligenţă.

Animale surprinzătoare, delfinii se numără printre cele mai iubite animale. Iată doar câteva dintre aspectele pentru care aceste mamifere sunt excepţionale, atât din punct de vedere fizic, cât şi mental.

1. Delfinii pot sta treji câteva săptămâni
Cercetările recente au evidenţiat capacităţile surprinzătoare ale delfinilor de a rămâne în stare de veghe zile sau săptămâni în şir. Când se odihnesc, jumătate din creier este activă şi ochiul din cealaltă emisferă rămâne deschis, delfinii putând fi, astfel, atenţi la eventualele pericole.
În acelaşi timp, această stare le permite controlul nevoii de oxigen, întrucât pentru a respira, delfinii trebuie să înoate la suprafaţa apei.

2. Delfinii nu pot mesteca
Delfinii au până la 100 de dinţi conici, pe care îi folosesc pentru a captura prada rapidă, după care o înghit în întregime, întrucât nu pot mesteca. Când au de-a face cu peşti mai mari, îi rup în bucăţi lovindu-i de fundul oceanului. Una dintre teoriile lansate de către cercetători este că aceste animale au renunţat la a mai mesteca pentru a nu risca să piardă prada.

3. Delfinii au lucrat pentru Marina americană în anii `60
Ideea unor delfini angajaţi de armată pentru a verifica porturile de eventualii înotători inamici ori pentru a identifica locaţia minelor subacvatice poate părea desprinsă din filme. Totuşi, din anii `60, Marina SUA foloseşte delfini şi îi pregăteşte pentru a detecta minele subacvatice. Asemeni câinilor care detectează bombele folosindu-se de miros, delfinii se orientează prin ecolocaţie, un procedeu prin care trimit semnale audio de înaltă frecvenţă pentru a asculta mai apoi reflectarea lor şi a localiza obiectele din apropiere, ca un radar natural.

4. Delfinii se droghează cu peşti toxici
Studii recente au descoperit că delfinii cunosc faptul că peştii-balon conţin o toxină puternică, aşa că o folosesc pentru a se distra. În mod normal, această toxină - tetrodotoxin - este mortală, însă în cantităţi mici, acţionează ca un narcotic. Într-un documentar al BBC este surprins momentul în care mai mulţi delfini pasau de la unul la altul un peşte-balon, apoi se compotau neobişnuit, cu boturile la suprafaţa apei, de parcă ar fi fost fascinaţi de propriile reflecţii.

Citiţi şi:

Cinci perechi de animale foarte uşor de confundat. Detaliile care fac diferenţa

Top 5 cele mai periculoase animale din lume. Creatura care ucide anual aproape 1 milion de oameni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite