Pasiune pentru portul popular românesc. Cum s-a transformat un tânăr din Sălaj din inginer în meşter popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Ilieş îşi vinde creaţiile la diverse târguri FOTO Arhivă personală
Bogdan Ilieş îşi vinde creaţiile la diverse târguri FOTO Arhivă personală

Absolvent de Politehnică, specializarea inginerie economică industrială, Bogdan Alex Ilieş, un tânăr de 24 de ani din satul Cristolţel, judeţul Sălaj, şi-a descoperit pasiunea pentru croitorie în urmă cu patru ani, dintr-o întâmplare.

Fiu de croitoreasă, Bogdan nu s-a gândit niciodată că va duce mai departe această meserie. Deşi o vedea mereu pe mama cosând, niciodată nu a părut interesat de ceea ce făcea, niciodată nu i-a urmărit munca. În al doilea an de facultate, şi-a lansat o provocare, după ce şi-a dat seama că de fiecare dată când merge la cumpărături, petrece minute în şir analizând modul în care sunt croite obiectele vestimentare.
Stângaci, dar hotărât, tănărul a reuşit să-şi confecţioneze o pijama la vechea maşină de cusut a mamei. Rezultatul nu arăta chiar ca o pijama din magazin, dar începutul i s-a părut promiţător.

Sub atenta îndrumare a mamei

A înţeles că a pornit la drum insuficient pregătit, aşa că a început să se documenteze, urmărind o grămadă de tutoriale pe internet, dar şi chestionând-o pe mamă, de la care a aflat cele mai importante secrete ale meseriei. “Mama mi-a adus tot felul de tipare, pentru a le studia împreună şi mi-a explicat cum se iau corect măsurătorile, care sunt ustensilele necesare pentru orice croitor”, spune sălăjeanul. Astfel a aflat că croitoria merge mână în mână cu răbdarea, dar şi că pentru a reuşi este foarte important să fii perserverent.

bogdan ilies s-a apucat de croitorie

După câteva luni, şi-a cumpărat o maşină de cusut casnică şi a început să creeze diferite obiecte vestimentare pentru mama lui: “Studiam ce găseam pe internet, apoi puneam totul în practică”, mărturiseşte Alex.
Când papionul primit cadou pentru a-l purta la festivitatea de încheiere a facultăţii s-a stricat, Bogdan s-a gândit că ar putea face el unul. L-a desfăcut pe cel primit în dar, l-a întors şi pe faţă, şi pe dos, după care s-a apucat de treabă.

Propunerea care i-a schimbat destinul

În urmă cu cinci luni, pe neaşteptate, a primit o propunere de colaborare din partea Mădălinei Rus, un meşter popular din Surduc, care avea nevoie de o mână de ajutor pentru realizarea de produse vestimentare tradiţionale. “Nu mai făcusem aşa ceva până atunci, nu aveam habar cum se croieşte o ie, ce particularităţi are, însă am acceptat propunerea”, susţine tănărul. Dacă la început s-a ocupat doar de partea de croit, surfilat şi “pus pe-o-laltă” (cusutul părţilor componente ale obiectului vestimentar), mai apoi, din dorinţa de a şti cât mai multe, a început să brodeze manual: “M-am ajutat de o poză de pe internet, am studiat broderia de pe o ştergură veche şi am pus totul în practică”. Exersând şi cu înarmat cu foarte multă răbdare şi cu dorinţa de a se perfecţiona, Bogdan a reuşit în foarte scurt timp să stăpânească şi această deprindere. Şi, chiar dacă presupune o muncă migăloasă, i-a plăcut teribil de mult.

port popular brodat manual

Dacă până atunci, comenzile vizau în special piese de îmbrăcăminte pentru ocazii, după ce i s-a dus vestea că ştie să coasă şi să brodeze ii, cererea pentru acestea a fost tot mai mare. Aşa i-a venit ideea să se reorienteze şi să se axeze de costume populare. A început să ia parte la târgurile meşteşugăreşti organizate în Sălaj şi în judeţele vecine, iar succesul de care s-au bucurat creaţiile lui îl motivează. Din încasări investeşte în utilaje  care să îi permită să lucreze mai eficient şi de calitate superioară. “Din primii bani făcutţi cosând pentru rude şi prieteni, mi-am cumpărat o maşină industrială de surfilat. Din ce am încasat la ultimul târg la care am participat, vreau să achiziţionez o maşină industrială de cusut şi materialele necesare pentru a realiza noi produse”, precizează Bogdan Alex Ilieş.

Vrea să transforme şura în show-room

Este convins că acesta este drumul pe care trebuie să îl apuce, cu atât mai mult cu cât piaţa de profil este în plină dezvoltare: “Am renunţat la ideea de a munci în domeniul în care m-am specializat în anii de facultate, pentru că vreau să cos şi mă axez pe produse tradiţionale. Cererea este foarte mare, de la costumaşe populare pentru botez, la cele pentru adulţi, iar satisfacţiile, atât cele personale, cât şi cele materiale sunt răsplată pentru toate eforturile mele”.

Visul său este, însă, mult mai mare, şi implică un atelier şi un show-room în satul său. Bogdan spune că are în plan transformarea şurii casei părinteşti din Cristolţel într-un loc în care să dezvolte acest meşteşug şi unde să îşi expună creaţiile. Tot acolo intenţionează să monteze un război de ţesut şi să deprindă şi tainele acestei îndeletniciri.

Creaţiile lui meşteşugarului sălăjean sunt comercializate la preţuri cuprinse între 65 şi 170 de lei, în funcţie de mărime şi de complexitatea broderiei.

Vă mai recomandăm:

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Tradiţii peste care s-a aşternut praful. „Danţul în şură“, locul unde se perfectau căsătoriile din satul sălăjean

Nunta străbunicilor, recreată în detaliu după 75 de ani. Nepoata de 19 ani l-a avut drept mire pe un prieten bun din sat

Proiect inedit pe Valea Barcăului: tabără de cusut ie pentru copiii din România şi Republica Moldova

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite