Păsări în pericol. 6 înaripate ameninţate cu dispariţia pentru că nu pot zbura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cele sase specii de pasari
FOTO Cele sase specii de pasari

Mai multe specii de păsări au evoluat de-a lungul timpului fără a-şi dezvolta capacitatea de a zbura. Pentru că în acest fel au devenit mai vulnerabile în faţa prădătorilor, majoritatea au dispărut. Cele care au supravieţuit se dovedesc la fel de uimitoare precum suratele lor care se pot bucura de zborul în înaltul cerului.

Deşi primul lucru la care ne vine în minte când ne gândim la o pasăre este că poate zbura, regula nu stă în picioare de fiecare dată. Pinguinii, struţii, emu sau nandu sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute înaripate care nu îşi pot lua zborul. Multe păsări "ţintuite" la pământ au dispărut întrucât nu au reuşit să scape de prădători. Altele, au reuşit să se adapteze mediului în care trăiesc, dovedind că viaţa la sol este posibilă şi pentru înaripate. Din păcate, însă, ele ar putea pierde această luptă, fiind ameninţate cu extincţia. Iată şase dintre cele mai neobişnuite păsări incapabile să zboare:

Kakapo

Aflată pe cale de dispariţie, această specie de papagal din Noua Zeelandă se evidenţiază în mai multe moduri; spre exemplu, este singurul papagal din lume care nu poate să zboare şi, prin urmare, care cântăreşte cel mai mult. Apoi, este o pasăre nocturnă, trăsătură unică în rândul papagalilor. Sunt foarte prietenoşi, motiv pentru care sunt expuşi pericolelor de tot felul. Pentru a scăpa de prădători, se caţără în vârfurile copacilor, un gest care le poate fi fatal, câtă vreme aripile nu îi ajută la coborâre.

Corcodelul cu aripi scurte

Această pasăre trăieşte în Peru şi Bolivia, putând fi întâlnită în principal pe Lacul Titicaca, dar şi pe altele din împrejurimi. Nu poate zbura, însă este un înotător excelent. Principala lui ameninţare sunt plasele de pescuit, din cauza cărora sfârşesc înecate mii de astfel de înaripate. Nu este de mirare că şi corcodelul cu aripi scurte a ajuns pe cale de dispariţie.

Kiwi

Pasărea naţională şi simbolul Noii Zeelande, pasărea Kiwi are un aspect inedit, cu un corp rotund, nu mai mare decât al unui pui de găină, acoperit cu pene ce pot fi uşor confundate cu blană şi cu aripi mici, rudimentare. Există cinci specii de kiwi, toate originare din Noua Zeelandă şi toate ameninţate cu dispariţia.

Cazuarul

Pasăre de categoria grea, cazuarul este originar din Oceania, fiind recunoscut pentru agresivitatea de care dă dovadă atunci când se simte ameninţat. Se cunosc trei specii, dintre care care cazuarul sudic este considerat a fi a doua cea mai mare pasăre din lume, după struţ. Pentru că nu poate să zboare şi-a dezvoltat nişte picioare foarte puternice, a căror lovitură este nimicitoare.

Takahe

Pasărea se găseşte în Noua Zeelandă şi pentru mult timp s-a crezut că a dispărut. În 1948, ea a fost redescoperită, însă continuă să fie în pericol de extincţie, în sălbăticie estimându-se că mai trăiesc doar circa 225 de exemplare. Pentru o pasăre care nu poate să îşi ia zborul, takahe are aripile destul de puternice.

Raţa Campbell

Aceste raţe de mici dimensiuni sunt nocturne şi se hrănesc cu insecte şi amfipode. Au trăit cândva pe insula Campbell, de unde li se trage, de altfel, numele, însă au fost condamnaţi la dispariţie după din cauta atacului şobolanilor cenuşii. Din fericire, însă, o populaţie de raţe a fost descoperită pe o altă insulă, moment în care specia a catalogată ca fiind în pericol de extincţie, iar cercetătorii au demarat un program de reproducere în captivitate. În 2004, după ce insula Campbell a fost "curăţată" de şobolani şi alţi dăunători, zona a fost repopulată cu această specie de raţe.

Mai puteţi citi:

Şase animale extrem de simpatice care te pot ucide în doar câteva minute. Cât de înşelătoare pot fi aparenţele

Animale la superlativ: care sunt deţinătoarele de recorduri mondiale

Cosmeticianul carnivor. Peştişorul exotic care se hrăneşte cu pielea moartă a corpului uman

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite