Pacient nevăzător dispărut dintr-un centru neuropsihiatric. Bărbatul a fost dat în urmărire

Pacient nevăzător dispărut dintr-un centru neuropsihiatric. Bărbatul a fost dat în urmărire

Bărbatul a fost dat în urmărire FOTO Facebook.com

Bărbatul este instituţionalizat de mai mulţi ani şi urmează un tratament medicamentos. El a fost dat în urmărire, după poliţiştii au fost anunţaţi joi dimineaţa cu privire la dispariţia lui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, nevăzător, pacient al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Jibou, este căutat de către familie şi poliţişti, după ce a dispărut din instituţie în noaptea de 25 spre 26 iulie. Dispariţia lui a fost semnalată prin apel la 112, joi, 26 iulie, în jurul orei 10, potrivit oficialilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Familia bărbatului este disperată şi a postat un apel pe Facebook, cerând ajutor în găsirea lui:“Urgent!!! Persoană nevăzătoare dispărută din judeţul Sălaj! Fratele meu, Cornel Rezmuveş (nevăzător), a dispărut de pe raza judeţului Sălaj, în noaptea de miercuri spre joi, 25 spre 26 iulie. Putem bănui în mare masură că acesta foloseşte trenul pentru a se deplasa în orice loc din ţară. Fratele meu Cornel este sub tratament medicamentos de mai bine de 10 ani, fiind şi nevăzător, iar în această situaţie, dispărut şi nesupavegheat, poate fi extrem de vulnerabil social şi comportamental. La momentul dispariţiei, era îmbrăcat cu un tricou verde, pantaloni de culoare închisă şi pantofi maro. Dăcă îl vedeţi prin vreun tren sau gară sau în altă situaţie, vă rugăm insistent să anunţaţi poliţia sau să sunaţi la 112,sau/şi să mă contactaţi pe mine personal”, a scris pe reţeaua de socializare Crăciun Lăcătuş, fratele celui dispărut.

"Nu avem voie să punem gratii la geamuri"

Violeta Milaş, directorul Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj - instituţie ce are în subordine unitatea de la Jibou - ne-a declarat că pacientul şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a pleca din centru: "De mult îşi doreşte să ajungă într-un alt centru. Ne-a spus că vrea să plece ba la Sibiu, ba la Bucureşti. A mai avut tentative de a pleca. A făcut şi scrisori ca să fie transferat, dar fiind din judeţul Sălaj, nu se poate, nimeni nu are locuri să îl primească".

Potrivit acesteia, Cornel Rezmuveş a plecat în timpul nopţii, ieşind, cel mai probabil, pe geam. "Clădirea are doar parter, seara se deschide geamul, aşa că putea ieşi pe acolo. Necazul este că nu avem voie să punem gratii la geamuri. Poarta Centrului este închisă, avem pază, însă nu poate acoperi tot arealui. Putea ieşi prin spate ori să sară gardul", a mai spus Milaş. Directorul DGASPC Sălaj susţine că pacientul nu reprezintă un pericol pentru cei din jur: "Pentru el, nu parte de diagnostic psihic e un pericol, ci faptul că nu vede. Se descurcă foarte bine în incinta centrului, cunoaşte foarte bine locul şi îi recunoaşte după voce pe toţi, însă ne temem pentru siguranţa lui odată ajuns în zone pe care nu le ştie". Instituţia a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs dispariţia pacientului.

Bărbatul a fost dat în urmărire, cazul fiind preluat de către cei de la Serviciul Investigatii Criminale.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Jibou s-a aflat în centrul atenţiei publice şi la finele anului 2015, când, în urma unei vizite inopinate a Avocatului Poporului, au fost constatate o serie de deficienţe, printre care lipsa unui serviciu de pază permanent, a unor proceduri în cazul unor infecţii nozocomiale sau a fugii din unitate a pacienţilor. Cu trei ani înainte, un bolnav aflat în camera de izolare a incendiat salonul, una dintre asistentele de acolo alegându-se cu arsuri serioase.
 
Mai puteţi citi:
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările