Omagiu adus fruntaşului Revoluţiei din 1848. Consiliul Judeţean Sălaj a plătit 1.700 de euro pentru o placă comemorativă în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Placa dedicată lui Simion Bărnuţiu a fost amplasată alături de plăcile comemorative dedicate marilor personalităţi care au studiat sau predat la Universitatea italiană.

O placă comemorativă, în memoria fruntaşului Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, Simion Bărnuţiu, a fost dezvelită în această săptămână în curtea Alessandro Volta a Universităţii din Pavia. La eveniment, au participat ambasadorul României în Italia, Excelenţa Sa, George Bologan, oficiali locali, profesori universitari, reprezentanţi ai bisericilor, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Lombardia.

Din delegaţia sălăjeană au făcut parte Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, consilierul judeţean PSD Viorel Raţiu şi primarul comunei natale a lui Bărnuţiu, Demyen Istvan.
Iniţial, solicitări privind implementarea acestui proiect, în parteneriat cu Ambasada României în Italia, au fost transmise atât autorităţilor din Sălaj - judeţul de baştină al marelui revoluţionar transilvănean, cât şi celor din Iaşi - acolo unde Bărnuţiu a fost cadrul didactic universitar.

Cum ieşenii au refuzat să se implice, Consiliul Judeţean Sălaj a rămas să suporte integral investiţia în valoare de 1.700 de euro, bani pe care i-a alocat la finalul lunii septembrie.

Potrivit oficialilor judeţeni, demersul are ca scop recunoaşterea valorii şi a personalităţii lui Simion Bărnuţiu, filozof, profesor militant pentru drepturile românilor transilvăneni, pe plan european, în mod particular în Italia, la Universitatea din Pavia, fondată în anul 1361, acolo unde acesta a studian între anii 1853 şi 1855, luându-şi doctoratul în drept.

Citiţi şi:

Cea mai mare instituţie de cultură din Sălaj, dată afară din „casă“. Explicaţiile autorităţilor

Peste 6 milioane de lei pentru reabilitarea unui monument istoric. Clădirea va adăposti o secţie de spital

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite