Oficialii de la Protecţia Copilului, despre copiii pedepsiţi să facă mătănii pe ciment. „N-ar părea că au avut de suferit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj au finalizat ancheta în cazul copiilor puşi să facă mătănii în cadrul unei tabere creştine organizate de către Asociaţia „Inimioare Fericite“, care funcţionează pe lângă Mănăstirea Bobota.

Autorităţile s-au autosesizat după ce pe pagina de Facebook a ONG-ului a fost postat un video în care mai mulţi copii sunt filmaţi în timp ce se îngenunchează şi sărută cimentul, unii dintre ei, mai neascultători, fiind pedepsiţi să facă mătănii suplimentare. Filmarea a devenit virală şi a stârnit revoltă în rândul internauţilor, care au condamnat astfel de practici, susţinând că reprezintă o "formă de umilinţă" şi că "credinţa în Dumnezeu este despre iertare, nu despre pedeapsă".

Doi reprezentanţi ai DGASPC Sălaj, printre care şi directorul adjunct al instituţiei, s-au întâlnit cu Mihaela Ţiba, preşedinta Asociaţiei, în urma discuţiilor purtate cu aceasta stabilindu-se că evenimentele s-au petrecut în satul Silvaş, judetul Satu Mare, iar copiii prezenţi proveneau din comuna clujeană Ţaga, toţi participând benevol al slujba religioasă oficiată la biserica din localitatea sătmăreană. În condiţiile în care copiii nu sunt din Sălaj, Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj, susţine că va transmite către DGASPC Cluj o solicitare în vederea consilierii copiilor cu privire la acest eveniment.

Ce spune psihologul

"Rămâne la latitudinea colegilor de la Cluj dacă vor îi vor evalua pe copiii implicaţi şi pe familiile acestora. Referindu-ne strict la filmare, nu ar părea că minorii au avut de suferit şi iau totul în joacă", a mai spus Milaş. De cealaltă parte, Smaranda Stan, psiholog şi psihoterapeut, subliniază că “umilinţa  şi pedepsele aplicate pentru a supune copiii induc acestora sentimentul de ruşine, sentimentul că nu sunt suficient de buni. A nu fi suficient de bun este un sentiment pe care mulţi din noi îl cărăm ca pe o povară şi poate fi sursă a numărate probleme privind imaginea şi încrederea în sine. De asemenea, din aceste pedepse, ei pot înţelege ca dacă eşti mai mare ai dreptul sa domini şi sa impui, ceea ce ar putea aplica la rândul lor în relaţie cu cei mai mici, atunci când vor considera că aceştia au greşit”.

Explicaţii după anchetă

"Un număr de 23 copii, majoritatea băieţi, erau în tabară în localitatea Tăşnad şi au ajuns la slujbă spre final, reprezentanţii asociaţiei şi voluntarii prezenţi explicându-le să aibă un comportament adecvat în timpul slujbei. Avand în vedere că în timpul slujbei, copiii au fost neastâmpăraţi şi au vorbit, după masa de prânz li s-a explicat unde au greşit şi li s-a cerut să efectueze “mătănii” şi li s-a explicat faptul că şi la activitatea din 1 septembrie, de la Mănăstirea Bobota, trebuie să se comporte civilizat şi să urmeze instrucţiunile voluntarilor şi instructorilor", a precizat reprezentanta DGASPC Sălaj.

Potrivit acesteia, copiii din tabară provin din familii cu o situaţie materială precară. În plus, "părinţii acestora fuseseră informaţi despre activităţile care urmează să fie realizate, iar cheltuielile au fost suportate de către asociaţie". Violeta Milaş a mai spus că printre cei implicaţi de-a lungul anilor în acţiunile organizate de către Asociaţia "Inimioare fericite" s-au numărat şi copii din sistemul de protecţie specială din judeţul Sălaj: "Fie că s-au realizat în centre sau chiar în incinta Mănăstirii Bobota, nu s-au întâmplat evenimente care să le producă copiilor noştri vreo traumă s-au să fie umiliţi, reprezentanţii Asociaţiei şi ai Mănăstirii Bobota având întotdeauna un comportament adecvat, i-au primit şi i-au tratat pe copii cu multă blândete, respect şi bunăvoinţă".

Cont de Facebook dezactivat

Reamintim că pe pagina de Facebook a Asociaţiei "Inimioare fericite" a fost postat, săptămâna trecută, o filmare în care mai mulţi copii sunt puşi să execute 20 de mătănii, închinându-se şi mai apoi, îngenunchind şi sărutând cimentul. Pentru mulţi dintre cei mici, efortul este unul considerabil: în timp ce unii se plâng că "nu mai pot" ori spun "vai de capul meu!", alţii gâfâie epuizaţi.

În tot acest timp, ei sunt instruiţi de o repreprezentantă a Asociaţiei cum să se comporte la liturghia de duminică şi avertizaţi să rămână acasă ori să îşi pună scutec dacă nu se pot abţine de la a merge la toaletă pe parcursul celor două ore ale slujbei. "Cei care credeţi că nu vă puteţi abţine două ore de la toaletă, de la una, de la alta, sau rămâneţi acasă, sau vă puneţi pampers, sau găsiţi alte soluţii. "De acum încolo, vă cer conduită, comportament corespunzător", le spune femeia.

Pentru că doi dintre copii par să nu fie atenţi la indicaţiile pe care le dă, reprezentanta ONG-ului îi pedepseşte punându-i să facă mătănii suplimentare. "Enrique, încă 10", spune ea. "5, Alexandru, pentru că ai chef de vorbă", i se adresează unui alt băieţel care voia doar să o anunţe că au vizitatori. Între timp, contul de Facebook al ONG-ului a fost dezactivat.

Mai puteţi citi:
 

Reacţia asociaţiei implicate în incidentul cu copiii pedepsiţi să facă mătănii. De la „linşaj mediatic”, la scuze publice

VIDEO Copii obligaţi să facă mătănii pe ciment pentru că nu sunt ascultători. Cum reacţionează micuţii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite