Oficial, în Sălaj nu există etnobotanice. Şi totuşi există consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi consumul de etnobotanice în Sălaj este, potrivit specialiştilor, în continuă creştere, comisia mixtă constituită la nivel de judeţ pentru verificarea comerţului cu astfel de substanţe nu a dat încă de urma lor.

Primul raport al comisiei mixte, constituită la nivel de judeţ din reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală,  ai Poliţiei, ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Gărzii Financiare, ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică, nu evidenţiază vreo neregulă în Sălaj din punctul de vedere al comercializării etnobotanicelor. Potrivit prefectului Vegh Alexandru, raportul a fost trimis către ministerele de profil la sfârşitul lunii martie şi evidenţiază, în primul rând, un fapt ştiut deja de toată lumea: în Sălaj nu funcţionează magazine de vise. Echipele de control au verificat, totuşi, 23 de magazine ce se ocupă cu comercializarea seminţelor şi a materialelor fitosanitare şi au aplicat şi câteva amenzi. Direcţia de Sănătate Publică a dat două amenzi, în valoarea totală de 7.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de igienă, iar Garda Financiară a dat tot două amenzi, în cuantum de 2.000 de lei - pentru încălcarea normelor financiare - şi a şi confiscat produse în valoare de 500 de lei.
Faptul că echipele de control nu au găsit etnobotanice în judeţ nu înseamnă că nu se consumă. "Magazine nu au existat în Sălaj niciodată, dar consum întotdeauna a fost şi este din ce în e mai mare", spune Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj. El susţine că nu s-au găsit substanţe la controlul din ultima lună deoarece ele nu ajung la consumatori prin magazine, ci prin intermediul firmelor de curierat. "Produsele se comandă pe Internet, iar firmele de curierat le aduc la uşă, fără a şti ce este în pachetul respectiv. De multe ori ele figurează ca şi cosmetice sau ca alt produs care nu atrage atenţia", explică Merce, precizând că este vorba, totuşi, despre substanţe care, cel puţin în acest moment, nu sunt scoase în afara legii.

36 de persoane au ajuns la Urgenţe

Dovadă că există consum este şi numărul destul de mare de persoane ajunse anul trecut la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean cu examen toxicologic pozitiv la diferite substanţe: 36. Chiar dacă, potrivit lui Merce, doar pentru una dintre aceste persoane  s-a stabilit clar că este vorba despre etnobotanice, el spune că laboratoarele din zonă nu pot determina cu precizie substanţele ingerate.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite