Obiceiuri de Paşte în Sălaj: Bărbaţii comunei Rus se întrec în ciocnitul ouălor roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castigatorul competitiei primeste aprecierea intregii comunitati FOTO: transilvania-localitati.ro
Castigatorul competitiei primeste aprecierea intregii comunitati FOTO: transilvania-localitati.ro

Un obicei unic în ţară se păstrează, de mai bine de 100 de ani, în comuna Rus din judeţul Sălaj. An de an, în prima zi de Paşte, la ieşirea din biserică, bărbaţii participă la ciocotă, un concurs de spart ouă roşii.

Prima zi de Paşte este una specială pentru locuitorii comunei Rus. Imediat după slujba religioasă, bărbaţii satului se adună în faţa bisericii, pentru a lua parte la tradiţionala ciocotă pe duse, o competiţie de spart ouă roşii moştenită de la bunici şi străbunici.

Pregătirile se fac din timp. Primarul Alexandru Rus spune fiecare ciocotar are propriile tehnici care să îi sporească şansele de a ieşi invingător. Pentru ca găinile să facă ouă cu coaja tare, primesc hrană specială şi sunt ţinute departe de firul ierbii, despre care se consideră că ar avea efect invers. De la bătrânii satului mai ştim că găinile negre au coajă mai tare şi că păsările trebuie să aibă acces la nisip. Ouăle trebuie fierte o oră, la foc mic, şi vopsite cu coji de ceapă, precizează edilul din Rus, cu menţiunea că mai există şi alte secrete, pe care localnicii nu vor să le divulge.

Potrivit primarului, în ziua de ciocotă, fiecare dintre cei aproape 200 de participanţi aduce un coş cu 20-30 de ouă, pe care le ciocneşte cu cele ale adversarilor: Posesorul oului mai rezistent câştigă oul pe care îl sparge, astfel că unii se întorc acasă cu zeci de ouă, alţii, cu niciunul.

Între tradiţional şi adaos al modernului

Etnologul Camelia Burghele, cercetător la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, susţine că nu există cercetări care să ateste cu exactitate de când datează acest obicei, motiv pentru care apartenenţa obiceiului, în formula sa actuală, la tradiţiile populare sălăjene este discutabilă.

În opinia sa, obiceiul ciocnitului ouălor de la Rus trebuie citit într-o grilă mai largă, a mentalităţii specifice comunităţii tradiţionale româneşti. Oul este începutul tuturor lucrurilor şi al regenerării vieţii, iar ciocnitul ouălor simbolizează ieşirea în lume, după modelul ieşirii puilor de pasăre din ouă, primăvara. Pe acest model arhetipal a fost grefat simbolul creştin al ouălor roşii, vopsite cu sângele lui Iisus răstignit pe cruce. Mai mult, în tradiţia populară, în ordine magico-ritualică, ciocnitul lucrurilor degajă o energie şi un zgomot care pot speria şi îndepărta duhurile rele. Ouăle se ciocnesc de Paşti pentru a alunga duhurile rele, cu trimitere la fecunditate şi fertilitate şi, desigur, pentru a oferi prilejul salutului religios creştin: Hristos a înviat! Adevărat a înviat!. Se ştie că ouăle ciocnite aduc noroc, iar cel care sparge cele mai multe ouă are noroc tot anul, explică etnologul.

De aceea, Camelia Burghele consideră necesară realizarea unui studiu care să releve ce anume din obiceiul ciocotei de la Rus este tradiţional şi ce este adaos al modernului, sub presiunea goanei după senzaţional.

Vă mai recomandăm:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/zalau/foto-pastele-traditional-in-casa-biraitii-doua-1615207.html">FOTO Paştele tradiţional în Casa Birăiţii. Două familii, unite de sărbători de bătrâna casă</a>

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite