UPDATE FOTO Peisaj dezolant pe Someş. O turmă de 700 de oi a fost înghiţită de ape

UPDATE FOTO Peisaj dezolant pe Someş. O turmă de 700 de oi a fost înghiţită de ape

Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj

Zăpoarele produse de-a lungul Someşului au pus în pericol comunităţile din zonele afectate, existând riscul producerii de inundaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Cele 700 de oi izolate pe o insulă formată pe cursul Someşului au murit în apele îngheţate, după ce râul şi-a ieşit din matcă.

Potrivit oficialilor ISU Sălaj, pagube însemnate au fost înregistrate în localitatea Gîlgău, unde au fost avariate 13 case, 11 anexe şi circa 300 ha de teren agricol au fost inundate, 12 fântâni au fost colmatate, 70 de gospodării au rămas câteva ore fără curent electric şi 60 de găini au murit.

O acumulare de sloiuri de gheaţă pe râul Someş, produse în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce pompierii au dinamitat un pod de gheaţă în zona Dej, creează probleme în judeţul Sălaj. Zeci de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" se află pe teren, pentru a interveni în zonele afectate.

Potrivit informaţiilor furnizate de către purtătorul de cuvânt al ISU Porolissum, Lucian Jacodi, în urma deblocării râului Someş de zapoarele de gheaţă formate între localităţile Turbuţa şi Băbeni, acestea se îndreaptă spre localităţile Someş Ohorhei şi Benesat: "Zona este atent monitorizată de către pompieri, ca nu cumva sloiurile de gheaţă să blocheze cursul apei, iar râul să îşi iasă din matcă şi să inunde gospodăriile localnicilor".

Sursa citată a mai precizat că pe fondul încălzirii vremii, gheaţa care se formase pe Someş a început să se topească, astfel că nivelul râului a crescut considerabil. În zona localităţii sălăjenă Cliţ, o stână de 700 de ori, lăsată nesupravegheată de cioban, a fost înconjurată de apele Someşului, care a ieşit din matcă. Din păcate, şansele ca oile să poată fi salvate sunt minime. "Echipelor de salvare le este imposibil, în acest moment, să ajungă pe insulă, întrucât vizibilitatea este foarte scăzută din cauza ceţii, iar pe apă plutesc sloiuri mari de gheaţă", a precizat purtătorul de cuvânt.

Acesta susţine că din cauza creşterii nivelului apei, mai multe anexe gospodăreşti din localitatea Cliţ, comuna Băbeni, au fost inundate, iar în Chizeni, comuna Gîlgău, o familie a fost evacuată, după ce apa le-a pătruns în curte. De asemenea, a fost inundat şi DJ 109E, între Cliţ şi Ciocmani, pe o porţiune de circa 100 de metri.
"A fost activată grupa operativă a Inspectoratului, în zonele cu probleme fiind deplasate trei autospeciale, două camioane şi cinci motopompe. Dacă va fi nevoie, în funcţie de dinamica situaţiei, vom suplimenta numărul de pompieri", a menţionat Lucian Jacodi.

Vă mai recomandăm:

Zi de foc pentru pompieri. Trei incendii de vegetaţie uscată în doar câteva ore

Dezastru într-o comună din Sălaj. Ploile au lăsat în urma lor peste 100 de sinistraţi

VIDEO Prăpăd într-un sat din Sălaj! O rupere de nori a distrus zeci de hectare de culturi agricole

 
 
 

Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj

Imagini din aceeasi galerie
  • Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj
  • Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj
  • Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj
  • Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj
  • Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj
  • Zăpoare pe Someş FOTO ISU Sălaj
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările