Nume grele în dosarul afacerilor cu terenuri în care sunt implicaţi funcţionari din Primăria Zalău. Printre ei, şi fostul subprefect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA Cluj a făcut percheziţii în acest caz în luna octombrie
DNA Cluj a făcut percheziţii în acest caz în luna octombrie

Fostul subprefect al Sălajului Lucian Băican, susţinut în funcţie de PNL, a fost trimis în judecată în dosarul DNA Cluj ce viza reconstituiri dubioase ale dreptului de proprietate făcute în Zalău cu complicitatea unor funcţionari publici. Dosarul îl are în prim-plan pe samsarul Radu Dan.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, samsarul Radu Dan, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă(două infracţiuni, din care una în formă continuată), spălare de bani, în formă continuată şi dare de mită, în formă continuată. În acelaşi dosar instrumentat de DNA Cluj a fost trimis în judecată, în stare de libertate, şi Lucian Băican, care la data faptelor subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior şef al Serviciului Fond Funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, acuzat de luare de mită, în formă continuată,spălare de bani, în formă continuată.
    

Aproape 300.000 de lei, comisionul samsarului

Din rechizitoriul procurorilor, rezultă că în perioada septembrie 2012 - iulie 2015, Radu Dan a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză), în mod direct sau indirect, suma totală de 278.216 lei şi o suprafaţă de teren de 1570 mp, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren. Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. În cazul unuia dintre contracte, samsarul a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei). Din această suprafaţă, la data de 22 ianuarie 2014, prin aceleaşi persoane interpuse, el a vândut 1470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 lei. În ambele cazuri,  preţurile stabilite de părţi au fost subevaluate, taxarea tranzacţiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari.

Teren şi material de construcţie pentru plata serviciilor prestate de subprefect

Procurorii DNA spun că, în perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, Lucian Băican, în calitate de funcţionar public, având funcţia de subprefect al judeţului Sălaj şi ulterior de şef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la Radu Radu foloase constând într-un teren în suprafaţă de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum şi materiale de construcţii în sumă de 4.262,58 lei.Pentru a disimula adevărata provenienţă a acestor bunuri primite cu titlu de mită, fostul subprefect a încheiat contractul de vânzare cumpărare al terenului respectiv cu aceleaşi persoane interpuse, iar materialele de construcţie au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive.


În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Dan Radu şi Băican Claudiu Lucian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Şi alte nume grele în dosar

În acelaşi dosar mai apar, însă doar cu suspecţi, şi alte nume grele din Zalău. Este vorba despre membri ai Comisiei Locale de Fond Funciar, începând cu primarul Radu Căpîlnaşiu, secretarul Stelian Potroviţă şi fostul viceprimar Gabriela Coţa.

Cine este Lucian Băican


În vârstă acum de 39 de ani, Lucian Băican a fost numit subprefect al judeţului în mai 2012, după ce fusese propunerea PNL pentru funcţia de prefect, ”suflată”, însă, de PSD. Anterior numirii, el lucrase ca jurist în cadrul Primăriei Zalău. În mai 2014, el a fost schimbat din funcţia de subprefect şi s-a întors la Primărie, ca şef al Serviciului de Fond Funciar.

Vă mai recomandăm:

Fostul poliţist Radu Dan a ajuns în arestul IPJ. Este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă în Primăria Zalău

Cum a rămas Primăria Zalău fără ofertant pentru parcul industrial. DNA are răspunsul



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite