Noapte albă pentru "Casa Verde". Aproape 200 de sălăjeni cer finanţare pentru sisteme ecologice de încălzire

Noapte albă pentru

Înfofoliţi, înveliţi cu pături şi cuibăriţi în scaunele aduse de acasă sau zgribuliţi în autoturisme, peste 100 de sălăjeni şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni în faţa sediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj. Lor li s-au adăugat spre dimineaţă alte câteva zeci.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a fi siguri că au acces la banii puşi la bătaie pentru achiziţia de panouri solare şi pompe de căldură, oamenii s-au aşezat la coadă încă de duminică dimineaţa, de la ora 10. Întrucât numărul celor care s-au adunat creştea cu fiecare oră, a fost întocmită o listă de aşteptare cu numele şi datele de contact ale solicitanţilor. Pe parcursul nopţii, s-a făcut prezenţa din trei în trei ore, la două absenţe, cei în cauză fiind eliminaţi din liste. În aceste condiţii, majoritatea au decis să înfrunte temperaturile extrem de scăzute de afară, aşa că s-au îmbrăcat gros, s-au "înarmat" cu pături şi, din când în când, s-au cuibărit în autoturismele pe care şi le-au parcat în apropiere. Alţii au stat la rând cu schimbul.

Iulian este unui dintre cei care au rezistat eroic peste noapte. S-a aşezat la coadă duminică, la ora 11, şi a prins numărul şase pe listă. "Am trecut întâmplător prin zonă, duminică, pe la ora 11, şi am văzut că deja erau oameni pe scările Agenţiei. Am fugit acasă pentru a-mi lua haine groase şi m-am pus şi eu la rând. A fost o noapte lungă şi rece, pe care mi-am petrecut-o în cea mai mare parte în maşină, cu motorul pornit. Nu ştiu dacă am apucat să aţipesc 15 minute", mărturiseşte tănărul, care speră să primească o finanţare de 8.000 de lei pentru a-şi achiziţiona o pompă de căldură pentru casa în construcţie.

Mariana Zaha este din localitatea Bobota şi a venit într-un suflet la Zalău după ce o cunoştinţă a anunţat-o că "e lume la APM". A ajuns spre seară, aşa că numele îi este pe la mijlocul listei.

La ora 8 dimineaţa, când s-au deschis ghişeele APM Sălaj, oamenii au intrat în instituţie în ordinea numerelor de pe tricou.

Contactaţi, reprezentanţii APM Sălaj ne-a declarat că dosarele sunt preluate în ordinea listei întocmite de către solicitanţi, pentru a nu exista nicio suspiciune. „Dosarele se preiau începând cu ora 8, până în momentul în care sistemul informatic pe care îl folosim în acest sens va indica epuizarea fondurilor alocate Sălajului”, a precizat directorul instituţiei, Aurica Grec. Potrivit spuselor sale, lucrătorii Agenţiei verifică dacă dosarele sunt complete şi introduc datele solicitantului în sistem, evaluarea respectivelor dosare urmând să fie realizată de către Agenţia Fondului de Mediu.

Pentru această sesiune, judeţului Sălaj i-au fost alocaţi 669.083 de lei din totalul celor 60 milioane de lei disponibili la nivel naţional.

Programul "Casa Verde" a fost lansat după o pauză de cinci ani şi oferă finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. “Casa Verde” oferă finanţare pentru instalarea panourilor solare nepresurizate (în limita a 3.000 de lei), a panourilor solare presurizate (în limita a 6.000 de lei) şi a pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer (maxim 8.000 de lei).
 
Prin reluarea programului, autorităţile urmăresc încurajarea populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în locuinţele proprii. După ce şi-au depus dosarele, solicitanţii trebuie să urmărească site-ul Administraţiei Fondului de Mediu pentru a afla dacă a fost acceptţit sau nu în Program. În cazul unui răspuns pozitiv, urmează semnarea contractului de finanţare, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului, beneficiarul are la dispoziţie maxim 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

Vă mai recomandăm:

Ţară, ţară, vrem ostaşi! Armata recrutează soldaţi şi gradaţi profesionişti pentru unităţile militare din Sălaj

Peste 100 de companii sălăjene, în Topul Naţional al Firmelor. Cine sunt jucătorii de calibru din economia judeţului

Noua conducere a Zalăului se grăbeşte să scape de povara creditului moştenit de la fosta administraţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: