Nici în car, nici în căruţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea ca de la 1 iulie spitalele judeţene să treacă la consiliile judeţene, iar cele din oraşe, la autorităţile locale. În Sălaj, preşedintele CJ, Tiberiu Marc, spune că nu e momentul.Salariile angajaţilor din spitale depăşesc cu mult nivelul celor din administraţia locală, ceea ce ar atârna greu la bugetele Consiliului Judeţean şi ale autorităţilor locale.

Descentralizarea spitalelor, dată ca sigură de la 1 iulie, „seamănă a păcăleală“ în opinia lui Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj. Instituţia va prelua la sfârşitul acestei luni administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, cea mai mare instituţie sanitară din judeţ, având peste 850 de paturi şi aproape 1.200 de angajaţi.


„Descentralizarea nu e bună acum, pentru că este o cheltuială care apare la mijlocul anulului, adică de la 1 iulie, şi n-a fost prevăzută în buget la începutul anului 2010. În ceea ce ne priveşte, vom putea susţine Spitalul Judeţean numai dacă vom lua bani din altă parte“, afirmă Tiberiu Marc.


„În acest moment, niciun spital nu este acreditat, iar unele dintre ele sunt chiar neacreditabile. Şi nu cred că vor fi prea multe administraţii locale care îşi vor permite să investească în spitale pentru a le putea acredita. Cred că e mai ieftin să le dărâmi şi să le construieşti din nou. Aşa că ministerul nu face decât să transfere la administraţia locală sarcina ingrată de a închide spitale“.


Spitalul Judeţean, auditat de specialişti din Italia

În privinţa măsurilor ce vor fi aplicate de la 1 iulie pentru eficientizarea activităţii Spitalului Judeţean, Tiberiu Marc susţine că o decizie în acest sens va fi luată abia după ce va primi, în 14 iunie, rezultatele auditului extern realizat acolo de specialişti ai Tenaris, în parteneriat cu un spital din Italia. „Aveam nevoie de o evaluare obiectivă, din exterior, din care să reiasă cinstit care este natura cheltuielilor de acolo şi care este necesarul real de servicii ce trebuie menţinute“, precizează Marc.

Chiar dacă nu a dorit să se pronunţe în privinţa măsurilor ce le va lua, Tiberiu Marc a lăsat să se înţeleagă că nu va umbla la salarii. „Cu veniturile nu prea avem ce să facem, pentru că sunt rezultatul unor sporuri specifice şi al contactelor colective de muncă.
Dimensionarea personalului este, însă, o problemă care va trebui rezolvată“, spune Marc, sugerând că aceasta ar urma să se facă în serviciile conexe (mentenanţă, bloc alimentar).


Şi managerul Spitalului Judeţean, Ioan Mureşan, împinge în această zonă problema reducerilor de personal. „Toată lumea s-a pus de acord că pe partea medicală, unde nu s-au mai făcut angajări de peste un an şi jumătate, nu se pot face reduceri de personal“, precizează el, nedorind să spună unde, exact, se vor face disponibilizări: „N-am văzut încă legea. Până nu apara legea nu pot să spun nimic“.


 Bolnavii, buni de plată

 Dat fiind faptul că sumele primite, lunar, de Spitalul Judeţean de la Casa de Asigurări de Sănătate abia ajung pentru plata salariilor, instituţia acumulează, lună de lună, datorii ce totalizează peste şapte milioane de lei (70 de miliarde de lei vechi), majoritatea fiind către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare. Principala consecinţă a acestor datorii este lipsa acestor medicamente şi materiale sanitare din spital, bolnavii internaţi fiind obligaţi să cumpere pe durata spitalizării de la seringi şi faşe, până la medicamente şi soluţii perfuzabile.  

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite