Muzeul Holocaustului, decorat de preşedintele României. „Distincţia ne onorează şi ne responsabilizează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Holocaustului, decorat de către preşedintele României FOTO Natalia Gross
Muzeul Holocaustului, decorat de către preşedintele României FOTO Natalia Gross

În 2020, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, de la Şimleu Silvaniei, împlineşte 15 ani, perioadă în care aici au fost organizate o serie de activităţi pentru educarea tinerei generaţii în spiritul toleranţei.

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord a fost decorat de către preşedintele României, Klaus Iohannis, cu  Ordinul "Meritul cultural" în grad de „Cavaler” în cadrul unei ceremonii ce a avut loc luni, 27 ianuarie, la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea complexului de la Auschwitz-Birkenau.

"Această distincţie ne onorează şi ne responsabilizează în acelaşi timp. Se împlinesc 15 ani de activitate a Muzeului, perioadă în care am organizat un număr foarte mare de activităţi cu partenerii şi colaboratorii noştri pentru educarea tinerei generaţii cu privire la problematica Holocaustului, istoria evreilor, dar şi combaterea antisemitismului, care se pare că în Europa, în România, reapare şi este din ce în ce mai accentuat", a declarat Daniel Stejeran, directorul instituţiei muzeale din Şimleu Silvaniei.

Distincţii similare au primit, în cadrul aceleiaşi ceremonii, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, reprezentantă de preşedintele Aurel Veiner, şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, reprezentată de directorul Alexandru Florian. "Vorbim despre câteva puncte de reper pe harta României, care încearcă, prin proiectele educaţionale, să ofere cea mai bună educaţie în spiritul toleranţei, a respectului faţă de aproape şi în special pentru apărarea drepturilor omului", a mai spus Stejeran.
Potrivit acestuia, atât distincţia, cât şi brevetul oferite de către statul român vor fi expuse în Muzeul din Şimleu, pentru a putea fi văzute de toţi cei care trec pragul instituţiei.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord funcţionează în clădirea sinagogii din Şimleu Silvaniei. Ideea unui astfel de loc care să amintească de ororile petrecute în Transilvania şi nu numai în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial i-a aparţinut medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supravieţuitori ai Holocaustului, Zoltan şi Ştefania Hecht, originari din Nuşfalău. Daniel Stejeran spune că intenţia iniţială a fost de salvare a sinagogii, abia ulterior punându-se problema găsirii unei utilităţi pentru clădirea restaurată, în contextul în care comunitatea evreiască din oraş este pe cale de dispariţie.

Odată decizia luată, au fost înfiinţate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, respectiv Asociaţia Memorială „Hebraica” Nuşfalău. Cele două organizaţii au lansat o campanie puternică de strângere de fonduri, graţie căreia în anul 2004 au început lucrările de restaurare ale sinagogii. Lucrările au fost finalizate un an mai târziu, astfel că Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a putut fi deschis, oficial, în 11 septembrie 2005

Citiţi şi:

Povestea tulburătoare a unei argentinience care şi-a găsit rădăcinile în România. Anii de căutări vor fi prezentaţi într-un film documentar

"Ce înseamnă să fii om". Instrumentul educaţional digital prin care elevii din Sălaj vor învăţa despre Holocaust

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite