Moştenirea lui Maniu, aproape de ruină

Casa în care s-a născut Iuliu Maniu stă să cadă sub privirile neputincioase ale autorităţilor sălăjene, care-l invocă pe ilustrul om politic interbelic doar în momente festivisto-populiste. În ultimii 20 de ani, puţini sălăjeni s-au implicat cu adevărat în conservarea singurei moşteniri materiale rămase de la ilustrul om politic – „Casa Maniu“ din  Bădăcin.

Ştiri pe aceeaşi temă

În batjocura memoriei celor care au locuit în respectiva clădire, comuniştii au transformat casa de la Bădacin, pe rând, în depozit pentru îngrășăminte chimice, Gostat, tabără pentru pionieri și Cămin pentru copiii cu handicap sever, deşi Iuliu Maniu şi-a lăsat prin testament întreaga avere Bisericii Greco Catolice.


O istorie zbuciumată


După Revoluţie, Casa Memorială Iuliu Maniu avut o istorie zbuciumată. A aparţinut domeniului privat al judeţului Sălaj, aflându-se în administrarea Centrului de integrare prin terapie ocupaţională pentru persoane cu handicap din Bădăcin. „Abia în luna mai 2008, Consiliul Judeţean Sălaj a dat în folosinţă gratuită Casa Memorială pe o perioadă de 50 de ani, Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică din Oradea”, a declarat Cristian Borz, preotul greco- catolic  din Bădăcin.


În prezent, doar 4 din cele circa 13 încăperi pe care le are conacul sunt mobilate, două dintre acestea, printre care vechiul birou al marelui om politic, fiind deschise ca şi muzeu, iar două, printre care şi vechiul altar la care se ruga Maniu, fiind folosite până anul trecut ca şi lăcaş de cult pentru credincioşii greco-catolici din Bădăcin.


Se degradează pe zi ce trece


„Starea conacului este deplorabilă şi se degradează pe zi ce trece. Am intervenit de urgenţă, în iarna anului 2008, pentru că ploua înăuntru, dar acum apa se infiltrează prin alte locuri, acoperișul fiind foarte vechi”, mai spune clericul greco catolic.
De atunci, părintele Borz a început primele demersuri pentru reabilitarea casei din Bădăcin, care ar urma să se transforme în Centru Cultural.


Reabilitare pro bono


Pentru că până la reabilitarea propriu-zisă va mai trece o vreme (este definitivată o parte din documentaţia necesară), preotul a făcut  apel la propriii enoriaşi care au reparat porţiuni din acoperiş, altfel apa ar fi distrus şi puţinele piese de mobilier care au mai rămas. Potrivit preotului Cristian Borz, lucrările de reabilitare ar costa aproximativ 400.000 de lei.


Parohia Greco-Catolică Bădăcin a deschis două conturi la Raiffeisen Bank, agenţia Şimleu Silvaniei, iar persoanele care doresc să contribuie la reabilitarea casei lui Iuliu Maniu pot depune bani în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările