„Monumentul robinetului necunoscut” de la Zalău: un colos metalic ce aminteşte de comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epoca marilor realizări socialiste este bine reprezentată la Zalău, unde pe singurul bulevard din oraş tronează, în zona fostei Fabrici Armătura (actuala Rominserv Valves IAIFO), un monument înalt de câţiva metri reprezentând un imens robinet industrial.

Robinetul, înalt de câţiva metri, este aşezat pe un soclu de marmură având, şi acesta, o înălţime demnă de luat în seamă. De aceea, este şi foarte greu să nu remarci "monumentul", cu atât mai mult cu cât, în lipsa unei sistematizări coerente a oraşului, zona industrială şi, implicit, robinetul cu pricina, se află în imediata vecinătate a cartierului Dumbrava Nord. De fapt, robinetul este chiar peste... bulevard de blocurile cartierului zălăuan. "Este o prostie acest... monument. Măcar dacă îl puneau în curtea fabricii. Noi de câte ori trecem pe acolo îi spunem «monumentul robinetului necunoscut»", ne mărturiseşte arheologul Dan Băcueţ.

Monumentul, chiar dacă este în exteriorul fabricii de armături industriale, reprezintă un soi de logo al acesteia. "Nu ştiu dacă era cazul să fie gândit ca un monument de for public. Cred că era mult mai bine dacă îl puneau în incinta fabricii", crede Valeria Lehene, consilier de specialitate în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj. Reprezentanţii direcţiei spun că monumentul nu se află în evidenţele lor şi acelaşi răspuns l-am primit şi de la Primăria Municipiului Zalău.

Valeria Lehene apreciază că, la nivelul judeţului, nu avem cazuri flagrante de monumente hidoase ori fără noimă întrucât, fiind un judeţ sărac, nu au existat disponibilităţi financiare pentru a plăti artişti să execute astfel de "opere". "Avem, însă, probleme cu amplasarea unor monumente, care nu este deloc în regulă şi care nu respectă legislaţia în vigoare. Spre exemplu, la Creaca, primăria de acolo a făcut un monument al eroilor exact pe amplasamentul bisericii de lemn - monument istoric, tăind, efectiv, din gardul bisericii. Sau, alt caz, la Jibou - unde în faţa Primăriei, clădire pe care am încercat să o clasăm ca şi monument istoric, a fost pus un monument total nepotrivit în acel loc. Primarii nu ţin cont amplasarea acestor monumente de for public se face cu avizul comisiei zonale a monumentelor - în cazul celor din mediul rural, respectiv cu cel al comisiei naţionale - în cazul monumentelor din urban", explică Lehene.

Citeşte şi Declinul unui colos: cum a ajuns cel mai mare angajator din Zalău să piardă 7.000 de angajaţi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite