Mistreţ cu trichineloză, împuşcat la vânătoare. Familia unuia dintre vânători a consumat carnea infestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalul a fost împuşcat îpe fondul de vânătoare Panic FOTO Arhivă
Animalul a fost împuşcat îpe fondul de vânătoare Panic FOTO Arhivă

Un mistreţ împuşat în urmă cu câteva zile în cadrul unei partide de vânătoare a fost depistat ca având trichineloză.

Partida de vânătoare a avut loc în 29 octombrie, pe teritoriul Fondului de vânătoare 22 Panic, din judeţul Sălaj, mistreţul împuşat fiind diagnosticat cu trichineloză în urma examenului de trichineloscopic.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, la data controlului au fost sechestrate 65 kilograme de carne care a fost denaturată cu motorină şi urmează să fie expediată la o unitate de ecarisare, în vederea incinerării.

Familia unuia dintre vânătorii care a participat la vânătoarea de la Panic a apucat să consume din cartea infestată înainte de obţinerea rezultatului analizelor de laborator, Din acest motiv, dar şi pentru că nu a asigurat integritatea carcasei, organizatorul vânătorii a fost sancţionat contravenţional.
Trichineloza este o boală comună omului şi animalelor domestice şi sălbatice care se hrănesc cu carne. Infestarea omului cu Trichinella spp. are loc pe cale digestivă, prin ingestia cărnii sau a preparatelor din carne de porc sau vânat neprelucrată sau insuficient prelucrată termic.

Boala nu se manifestă la animalele în viaţă, prin urmare proprietarul poate considera că sacrifică un animal sănătos, astfel că riscul de îmbolnăvire este imprevizibil dr. Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj

Acesta susţine că la om, trichineloza poate evolua cu forme grave, reuşita tratamentului fiind condiţionată de rapiditatea instituirii lui.

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor sunt cele mai eficiente. În acest sens, specialiştii sanitar-veterinari recomandă:

- solicitarea examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la animalele sacrificate în gospodariile individuale, precum şi al vânatului comestibil. Pentru examen este nevoie de 50-100 grame de carne recoltată din pilierii diafragmei, diafragmă, muşchii intercostali, muşchii limbii, muşchii maseteri şi muschii gâtului din profunzime;
- achiziţionarea cărnii de porc doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar;
- evitarea consumului de carne de porc sau preparate proaspete din carne (cârnaţi, suncă, pastramă etc.) nesupuse controlului sanitar-veterinar;
- consumul cărnii sau preparatelor proaspete din carne numai după un tratament termic eficient.

Examenul trichineloscopic este obligatoriu atât la porcii sacrificati pentru consum public, cat şi la cei sacrificaţi pentru consum familial şi se efectuează la cabinetele veterinare care au concesionat acţiunile sanitare-veterinare din localitatea respectivă, la cerere, în baza buletinului de identitate. Aceste test se realizează contra cost, iar în caz de rezultat pozitiv, proprietarul este despăgubit la valoarea de piaţă al animalului, cu condiţia să respecte prevederile legale privind creşterea animalelor şi comerţul cu porci vii.

Vă mai recomandăm:

Directorul suspendat al DSVSA Sălaj, Mircea Martin, acuzat de conflict de interese. ANI a sesizat Parchetul

Mii de miei au fost sacrificaţi în Sălaj pentru masa de Paşte

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite