Migraţia, drama satelor româneşti. Proiectul prin care un muzeu aduce pe scenă poveştile „anonimilor“ rămaşi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dramele din spatele migraţiei vor constitui subiectul unui inedit proiect finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău va implementa, în 2019, un proiect inedit ce va prezenta dramele copiilor şi bătrânilor lăsaţi în urmă de către cei care pleacă în străinătate în căutarea unui trai mai bun. Denumit "Anonimii migraţiei", demersul ce se derulează graţie unei finanţări nerambursabile de 55.000 de lei de la Administraţia Fondului Cultural Naţional, vrea să pună în lumină modul în care cei care rămân acasă sunt afectaţi de migraţie.

„De regulă când se vorbeşte despre migraţie, se face referire la partea activă, la cei care pleacă, şi mai puţin de cei care rămân în urmă – copii şi, în special, bătrâni. Mi s-a părut că e o problemă, oarecum sunt anonimi, dramele lor nu sunt vizibile. Vrem să înţelegem ce se întâmplă cu ei, ce îi doare, cum i-a afectat migraţia. Ne dorim să dăm ceva înapoi comunităţii atât prin faptul că le ducem spectacolul, cât şi prin faptul că elevii vor avea acces la activităţi educaţionale inedite”, explică managerul de proiect Valer Cosma, de la MJIA Zalău.

Potrivit spuselor sale, proiectul are un caracter bilingv şi intercultural şi se va concretiza într-o piesă de teatru documentar, o expoziţie foto-audio, ateliere educaţionale pentru copii, dar şi o platformă online cu fotografii, interviuri, detalii despre impactul migraţiei asupra comunităţilor rurale din judeţul Sălaj. Totul va demara în primăvara anului ciitor, cu partea de documentare în comunele Marca, Hida şi Carastelec, şi se va încheia în toamnă.

Inclus în stagiunea Teatrului Reactor

"Prima etapă se va derula în martie-aprilie şi cuprinde documentarea, pe timpul verii se va lucra la redactarea materialelor adunate, iar în septembrie se va pregăti la Cluj spectacolul. Spre început de octombrie va avea loc premiera la Zalău, pentru ca ulterior, spectacolul să fie dus în toate localităţile implicate în proiect, şi, mai apoi, la Cluj, pentru a fi inclus în stagiunea Teatrul Reactor de creaţie şi experiment, ai cărui actori vor juca în piesă", a mai spus Cosma.

"Este un proiect inedit nu doar pentru instituţia sălăjeană, ci şi pentru mediul muzeal în general, pentru că are un profil oarecum diferit de ceea ce muzeele fac în mod clasic în cadrul activităţilor specifice. Este inedit ca un muzeu să producă o piesă de teatru - şi nu orice fel de piesă, ci una care are la bază documentare în teren, cercetare ştiinţifică asupra unei teme de foarte mare actualitate, prin efectele pe care le are asupra societăţii româneşti: migraţia şi modul în care ea influenţează familii”, a precizat, la rândul său, Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean.

Acesta a menţionat că pe lângă cei 55.000 de lei asiguraţi de către AFCN, Muzeul va asigura o cofinanţare de aproape 28.000 de lei. "Credem că este foarte important ca această formă de exprimare artistică - teatrul - să fie ancorat în fenomenele care afectează societatea, iar muzeele, cu atât mai mult, ca să nu persiste în imaginea aceea de învechite şi orientate numai spre trecut, trebuie să se preocupe şi de aspectele de maximă actualitate", a completat managerul sălăjean.

Vă mai recomandăm:

Poveştile voluntarilor care promovează istoria locală. „A devenit parte din viaţa noastră“ - FOTO

Călătorie în timp, în cutia de carton. Inedita expoziţie prin care un muzeu din România vrea să atragă vizitatori

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite