Mărturii despre vizita Regelui Mihai în satul lui Coposu. Şi-a însoţit tatăl pentru a verifica stadiul lucrărilor la Linia Carol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 78 de ani, Regele Mihai I, pe atunci la vârsta adolescenţei, s-a oprit în satul sălăjean Bobota, împreună cu tatăl său, Regele Carol al II-lea.

Regele Mihai nu împlinise 18 ani când a vizitat judeţul Sălaj, făcut un popas în Bobota, satul natal al lui Corneliu Coposu. Se întâmpla în Joia Mare înainte de Paştele din 1939, cu câteva luni înainte de a face vârsta majoratului. În vestul României, pe o distanţă de 300 km, se construia Linia fortificată Carol, cu scopul de a apăra graniţa ţării în eventualitatea unui atac din partea Ungariei sau a unui alt agresor vestic. În acea perioadă, la Bobota se lucra intens pentru construirea unei linii de apărare pe aliniamentul pârâului Zănicel, iar Regele Carol al II-lea şi fiul său, care primise titulatura de Mare Voievod de Alba Iulia, au ales să se oprească pentru a inspecta trupele cantonate aici şi stadiul lucrărilor, susţine istoricul Marin Pop, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

În munca lui de cercetare, acesta a vorbit cu mai mulţi vârstnici din sat despre acea zi memorabilă, printre care Ioan Pop, fost primar al Şimleului, şi Eugen Zaha. “Regele a venit dinspre Carei cu o maşină Rolls Royce, aşa după câte am văzut după ce am crescut mai mare că semăna maşina lui Carol II, îmbrăcat într-o manta, lungă, cu cizme era, coiful ăla cu zorzoane multe şi l-o primit cu pâine şi sare. Şi, parcă şi acuma-l văd pe Ştefan Bălaş, care era cel mai bătrân om din sat, cu plete, tuşinat, aşa-i spunea… Nu era tuns, era tăiat aşe cum tunzi oile cu foarfeca de tuns oile şi avea cizme cu tureac moale bătrânu, unse cu ulei de rapiţă. Şi bătrânu` l-a poftit să servească pâine şi sare, chiar acole la intrarea în poarta lui Gyuri lui Gherzan. Şi pe şoseauă, de la Ovese, din Dealul Oveselor şi până dâncolo de moara lui Ionişcău, o fost puse pe şosea mâţisoare, că începuse să îmbobocească, că era aşe primăvara… ploios, era noroi şi să nu fie noroi i-o pus mâţişoare, ca la Cristos când o intrat în Ierusalim. Şi, bătrânu`, după ce l-o servit cu sare şi pâine i-o pupat poala de la manta… Nu uit în veci. Şi, după câte mi-aduc aminte, era însoţit şi de Mihai, viitorul rege al românilor”, rememora Ioan Pop, care avea atunci 6 ani.

"Pe lângă calul care trecea îi dădea câte o bucată de zahăr"

Despre vizita regelui Carol a amintit şi Eugen Zaha, un alt fiu al satului,  în manuscrisul “O viaţă de om”:

“În Săptămâna Mare, se organizează o mare manevră militară în hotarul comunei noastre, iar în Joia Mare, o paradă militară. Armata era aşezată de o parte şi de alta a şoselei, de la Zănicel şi până la Mihaiu Boţului. La paradă a venit regele Carol al II-lea, fiul lui, Mihai, care avea atunci 18 ani, primul ministru Armand Călinescu, care avea numai un ochi, pe unul purta ceva negru. La vreo 100 m înainte de casa noastră era un soldat cu trompeta. Fiind Joia Mare, tata tăiase un porc de Paşti. Abia începuse porcul, auzim trompeta, tata iese în drum cu cuţitul plin de sânge, iar eu îmbrăcat străjer şi cu bască albă. Tata îl salută cu cuţitul şi mâna pline de sânge, iar eu l-am salutat cu salutul străjeresc. Regele Carol era la volan, avea chipiu alb, mănuşi albe, ne-a răspuns la salut. Eu l-am lăsat pe tata să-şi vadă de pârjolitul porcului şi am alergat pe marginea şoselei alături de maşina regelui, deoarece mergea încet".

Localnicul povesteşte cum convoiul de maşini a fost întâmpinat de oficialii comunei, printre care primarul, notarul, preotul şi directorul şcolii. "Tânărul Mihai s-a dat jos din maşină şi n-a stat să dea mâna cu reprezentanţii comunei aşa cum a făcut tatăl său, ci a luat-o pe marginea şoselei până la escadroanele de cavalerie. Caii erau aşezaţi în linie, cei albi într-un grup, apoi cei roşii şi negri. Fiecare cal era ţinut de către un soldat. Mihai a scos din buzunar zahăr cubic şi pe lângă calul care trecea îi dădea câte o bucată de zahăr şi-l bătea cu palma pe grumaz. Regele împreună cu primul ministru, ministrul de război şi alţi generali au trecut prin faţa armatelor care erau aliniate de o parte şi de alta a şoselei (drumul ţării) pe tipuri de arme. Inspecţia militară s-a încheiat, iar regele Carol al II-lea cu suita au plecat probabil să inspecteze şi alte unităţi militare din zonă", mai spune Eugen Zaha.

Mai puteţi:

Cum era văzut Regele Mihai la vârsta majoratului. „Un rege trebue să fie mai întâiu bun soldat şi ca să poată suporta şi greutăţile vieţii milităreşti“

Istoric zălăuan, la moartea Reginei Ana: “Familia regală a avut un sfetnic bun în Sălaj: pe Corneliu Coposu”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite