Mama unui absolvent de liceu, condamnată pentru o adeverinţă falsă. Cum a încercat să-şi ajute fiul eliminat din Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia, care lucrează în cadrul Tribunalului Sălaj, îşi va păstra locul de muncă, întrucât instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei.

Sălăjeanca Anuţa Petre, mama unui absolvent de liceu eliminat în vara anului lui 2017 din Bacalaureat, pentru fraudă, şi medicul de familie al tânărului, Elena Moldovan, au fost condamnate definitiv într-un dosar de fals intelectual, după ce, spun anchetatorii, au "complotat" pentru emiterea unei adeverinţe medicale false. Documentul i-a folosit tânărului în procesul intentat Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, prin care cerea anularea sancţiunii aplicate, precum şi corectarea lucrării.
Tânărul a fost surprins de către profesorul supraveghetor în timp ce răsfoia, împreună cu un coleg, în toaletă, manualul de biologie, disciplină din care dădeau examen. Adolescentul a fost dat afară din examen, dar a dat în judecată Inspectoratul şi a avut câştig de cauză, instanţa anulând procesele verbale de sancţionare şi dispunând corectarea şi notarea lucrărilor.

Cercetările ulterioare au scos la iveală ca absolventul a prezentat în faţa instanţei o adeverinţă medicală ce atesta că în ziua probei la biologie ar fi avut probleme digestive, document emis ulterior examenului de către medicul de familie, la solicitarea mamei candidatului. Fără a-l consulta, medicul - mătuşă şi naşă de cununie a Anuţei Petre - a emis în 3 iulie 2017, la trei zile după evenimentul din centrul de examen, adeverinţa prin care l-a diagnosticat pe licean cu enterocolită acută. Documentul nu a fost, însă, luat în considerare în procesul cu ISJ Sălaj, având în vedere că instanţa care a judecat cazul a constatat vicii de formă a procesului verbal de sancţionare a candidatului.

Proces strămutat

Anuţa Petre şi Elena Moldovan au fost trimise în judecată în 2018, dosarul fiind strămutat de la Judecătoria Zalău, la cea din Huedin, instanţă care a pronunţat o primă soluţie în octombrie 2019. Atunci, mama absolventului de liceu a fost găsită vinovată de comiterea infracţiunilor de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual şi uz de fals, pentru care a primit nouă luni de închisoare. Judecătorii din Huedin au dispus amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, având în vedere că au fost îndeplinite prevederile legale, respectiv pedeapsa este mai mică de doi ani, inculpata nu a mai fost condamnată anterior la pedeapsa închisorii, şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii. De asemenea, "în raport de persoana inculpatei, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată", conform motivării (rolii.ro).

Pe durata termenului de supraveghere mama absolventului trebuie să presteze 30 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Zalău.

Amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani a fost dispusă şi pentru medicul de familie, pe care Judecătoria Huedin l-a găsit vinovat de fals intelectual şi a stabilit o pedeapsă de opt luni de închisoare. Doctoriţa va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Creaca, pe o perioadă de 30 de zile.

Au cerut achitarea

Ambele au declarat apel împotriva sentinţei, solicitând să fie achitate, menţionând, printre altele, că înscrisul nu a produs vreo consecinţă juridică, iar gestul de a cere medicului respectiva adeverinţă şi depunerea ulterioară a documentului într-un dosar civil a fost determinat de "disperarea mamei de a-şi ajuta fiul într-o situaţie de viaţă extraordinară, pe care e clar că nu a gestionat-o corect", se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.
"Episodul soldat cu trimiterea in judecata a celor doua inculpate vădeşte nu o preocupare a lor de a încalcă legea penala ci doar o nesocotinţa, o precipitare intr-un context de viata inedit, intens si extrem de solicitant. De aceea, stabilirea de către prima instanţa a unei pedepse, chiar cu amânarea aplicării ei, apare in cazul ambelor inculpate inadecvata", potrivit sursei citate.

Instanţa superioară a fost, însă, de o altă părere, opinând că solicitarea celor două femei, de a se dispune renunţarea la aplicarea pedepselor, "nu este întemeiată raportat la gravitatea faptelor comise de acestea aşa cum rezultă din calitatea persoanei care a falsificat documentul (medic de familie), din scopul urmărit prin falsificarea adeverinţei (pentru a justifica unele aspecte de fapt care au făcut obiectul unui act administrativ), inclusiv din conduita ulterioară comiterii infracţiunilor care denotă faptul că inculpatele nu au înţeles pe deplin gravitatea faptelor comise, dar mai ales că şi-au asumat doar formal responsabilitatea acestora".
Curtea de Apel Cluj a mai precizat în motivare că modul în care Anuţa Petre a înţeles să acţioneze pentru a rezolva problema generată de conduita fiului său, la proba de biologie a Bacalaureatului, "ridică unele semne de întrebare cu privire la mesajul transmis şi modelul oferit propriului copil, respectiv că se poate apela la o modalitate ilicită pentru obţinerea rezultatului dorit".

Ca urmare, instanţa a respins apelurile celor două.

Funcţionar în instanţă

Anuţa Petre este consilier superior la Tribunalul Sălaj, dar pentru că instanţa a stabilit amânarea aplicării pedepsei nu îşi va pierde locul de muncă. "Raportat la prevederile art. 90 Cod Penal, întrucât în cazul de faţă s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, persoana în cauză nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi. Menţionăm că infracţiunile pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu au legătură cu atribuţiile de serviciu ale doamnei P.A, şi faptul că angajatorul acesteia este Curtea de Apel Cluj, drept pentru care conducerea Tribunalului Sălaj nu a dispus nicio măsură cu privire la această situaţie", ne-au transmis oficialii Tribunalului Sălaj.

Mai puteţi citi:

Cum s-a ales cu dosar penal o angajată din primărie, infectată cu coronavirus. Femeia a băgat în izolare peste 80 de persoane

Judecătoarea din Sălaj care ar fi reclamat amestecul SRI în dosarele Justiţiei spune că documentul prezentat la Antena 3 este un fals

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite