Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Bolile de inima, tot mai des întâlnite în rândul tinerilor. FOTO: Arhivă

Dacă până în urmă cu câţiva ani bolile de inimă, în general, şi infarctul miocardic, în mod special, păreau apanajul vârstelor mai înaintate, în ultimii ani tot mai mulţi tineri ajung pe patul de spital şi chiar mor din cauza unor astfel de afecţiuni. Medicul cardiolog Minodora Bogdan spune că de vină este modul de viaţă al omului modern, arătând cu degetul în special către fumat şi sedentarism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Minodora Bodgan este şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi, de-a lungul zecilor ani de carieră medicală a încercat să-şi înveţe pacientul un lucru esenţial: modul în care alegem să ne trăim viaţa ne influenţează în mod esenţial sănătatea. Pentru a fi cât mai convingătoare, ea îşi completează argumentele medicale cu exemplul personal: mănâncă echilibrat, nu fumează, are grijă de siluetă şi - foarte important - face foarte multă mişcare. Deşi a trecut de 60 de ani, participă în fiecare an la un campionat internaţional al medicilor, de la care se întoarce, de fiecare dată, cu medalii.

Ne-a explicat şi nouă implicaţiile sedentarismului şi a celorlalte ”păcate” ale vremurilor de azi într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul:

- De ce apare infarctul miocardic şi, mai ales, de ce apare, tot mai frecvent, la tineri?

- Infarctul miocardic apare din cauza întreruperii fluxului de sânge prin una sau mai multe vene coronare - adică acele vase care irigă şi hrănesc muşchiul inimii. Dacă îngustarea, apoi obstrucţia acestor coronare apare în mod obişnuit după vârsta de 40 de ani, având drept cauză placa de aterom, persoanele tinere au un profil diferit al factorilor de risc. Deşi mulţi dintre ei par a fi perfect sănătoşi, aceşti tineri se pot găsi în etapa factorilor de risc, care trebuie căutaţi şi monitorizaţi. Şi, mai ales, trebuie acţionat asupra factorilor de risc modificabili.

- Care sunt aceşti factori de risc modificabili la persoanele tinere?

- Dacă ereditatea şi istoricul familial de boală coronoriană precoce sunt nemodificabile, stilul de viaţă - sedentarismul, obezitatea abdominală (peste 92 de centimetri circumferinţa taliei la femei şi peste 102 centimetri circumferinţa taliei la bărbat), alimentaţia bogată în grăsimi de origine animală, dulciurile concentrate, prezenta diabetului zaharat, a hipertensiunii, valorile crescute ale colesterolului (în speciale ale LDL-colesterol, aşa-numitul ”colesterol rău”), creşterea trigliceridelor, scăderea HDL-colesterolului (”colesterolul bun”) sunt cauze ce pot determina infarctul la tineri.

- Vorbind despre aceşti factori modificabili, care ar fi, în opinia dumneavoastră, cei care au cel mai acut impact asupra sistemului cardiovascular?

- Cel mai frecvent factor de risc la tineri îl reprezintă fumatul. Marea majoritate a tinerilor care fac infarct fumează şi încă de la vârste foarte fragede. Un bărbat care fumează are un un risc de a face infarct miocardic de 10 ori mai mare decât un nefumător. O femeie fumătoare - de 4,5 ori mai mare decât una nefumătoare. Pentru mine, un fumător miroase a moarte. fumătorii nu scapă cu viaţă după un infarct. De ce? Ei dezvoltă boală multi-vasculară. Nu scapă pentru că ”vecinii” inimii sunt şi ei bolnavi, adică sunt afectate şi vasele din jurul inimii. Dacă ”vecinii” sunt şi ei bolnavi, nu ai cine să te salveze.

Un alt factor de risc important - mai ales în cazul femeilor - este utilizarea contraceptivelor orale, riscul crescând dacă ele şi fumează.

Şi drogurile - în special marijuaha şi cocaina - dau infarct.  Cocaina poate da infarct frecvent pe coronare normale sau duce la un nou infarct în celor care au avut deja un astfel de episod.

Nu sunt de neglijat nici factorii psiho-social - stresul, emoţiile puternice, furia sau statusul psiho-social, care are implicaţii atât asupra modului de viaţă, cât şi asupra nivelului de stres cotidian.

Nu în ultimul rând, există boli inflamatorii şi virusuri care pot duce la infarct.

- Ce vârstă avea cel mai tânăr pacient de-al dumneavoastră care a suferit un infarct?

-19 ani, însă în cazul lui vorbim de o anomalie coronariană, neetichetată de nimeni. Avem, însă, doar la nivelul Sălajului, cel puţin 20 de tineri, în special bărbaţi, care au făcut infarct înainte de 40 de ani, în principal din cauza modului de viaţă.

În concluzie, tinerii mor fie pentru că au ghinionul să moştenească morţi subite în familie sau boli precoce şi atunci au o agresivitate mai mare a afecţiunii, fie din cauza acestor factori modificabili, care trebuie căutaţi. Mişcarea scade riscul de boală coronariană cu 52 la sută. De fumat, nu mai vorbesc!

Citeşte şi

Se poate mânca şi civilizat în spitale: la Zalău, mâncarea pacienţilor, servită în truse speciale şi transportată în cărucioare cu huse termoizolante

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, judecat penal pentru vătămare corporală din culpă în cazul mămicilor care s-au îmbolnăvit de meningită

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările