Leacul perfect pentru mahmureală. Cum se prepară ciorba care te pune negreşit pe picioare după o beţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zama de a doua zi FOTO Mircea Groza
Zama de a doua zi FOTO Mircea Groza

Pentru cei care fac excese bahice, maestrul bucătar Mircea Groza vine cu o propunere culinară recunoscută pentru efectele ei antimahmureală.

Cunoscută prin părţile Ardealului drept "zama de a doua zi", acest fel de ciorbă este remediul garantat pentru dimineţile de după o noapte îmbibată în alcool. Reţeta ne este oferită de către cunoscutul gastronom sălăjean Mircea Groza, care spune că mai întâi de toate, trebuie să pregătim o omletă, sub forma unei plăcinte.

Pentru asta, avem nevoie de o bucată de suncă afumată, tăiată cubuleţe, şi de o bucăţică de slănină afumată, pe care le călim într-o tigaie fără ulei, apoi le scoatem şi le lăsăm să se răcească. Separat batem într-un bol trei ouă peste care punem piper, după gust, şi o ceapă uscată tăiată mărunt ori trei fire de ceapă verde şi bucăţile de şuncă.

Pentru a obţine o omletă pufoasă, mai batem puţin ouale, şi răsturnăm amestecul în tigaie, în untura topită rezultată după prăjirea şuncii şi a slăninei, la foc mic, fără să amestecăm. Punem peste tigaie un capac şi lăsăm să se rumenească omleta, după care o întoarcem şi pe cealaltă parte. Când e gata, o scoatem din tigaie şi o lăsăm la răcit pe un fund de lemn.

ciorba antimahmureala

Între timp, pregătim ciorba, pentru care avem nevoie de trei cepe tăiate mărunt, care se lasă să se înăbuşească uşor într-o oală cu puţin ulei, în timp ce amestecăm continuu. Completăm cu supă de carne, iar când ceapa este fiartă, adăugăm trei-patru căţei de usturoi daţi pe răzătoarea mică. Sărăm şi piperăm după gust, punem un păhărel de oţet, lăsăm să mai dea câteva clocote, apoi omleta tăiată bucăţi. Luăm imediat de pe foc. Într-un castron combinăm o cană de iart sau lapte bătut cu trei gălbenuşuri de ou, peste care turnăm treptat câte puţin din zeama fierbinte şi apoi răsturnăm în oală, amestecând.

Vă mai recomandăm:

Din caietul de reţete al bunicii. Cum se prepară cea mai gustoasă supă cu găluşte

Gustarea perfectă la iarbă verde: cum să faci cea mai bună slănină friptă

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite