Judeţul în care UDMR face casă bună şi cu PNL, şi cu PSD. Cum s-au negociat scaunele în administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma alegerilor locale din 27 septembrie, UDMR a câştigat în Zalău trei fotolii de consilier municipal, în timp ce în Consiliul Judeţean şapte candidaţi ai formaţiunii politice au reuşit să prindă o funcţie.

O situaţie mai neobişnuită se înregistrează în judeţul Sălaj, unde, după alegerile locale din 27 septembrie, Uniunea Democrată Maghiară din România a decis să sprijine atât Partidul Naţional Liberal, cât şi Partidul Social Democrat. Astfel, pentru a forma o majoritate în Consiliul Local Zalău, maghiarii au bătut palma cu social democraţii, care au reuşit să câştige atât fotoliul de primar al reşedinţei de judeţ, prin Ionel Ciunt, cât şi nouă mandate de aleşi locali. Cei trei consilieri de la UDMR vor susţine, astfel, echipa PSD, primind la schimb unul dintre posturile de viceprimar al Zalăului. Acesta i-a revenit, pentru al treilea mandat consecutiv, lui Fazakas Nicolae, ales în funcţie marţi, 10 noiembrie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a noului Consiliu Local.

Fazakas a fost găsit în incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate, după ce în perioada 23 iulie 2012-28 august 2013 a deţinut simultan atât funcţia de viceprimar al Zalăului, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul Transurbis. Raportul ANI a rămas definitiv prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel că după scrutinul din 27 septembrie, când UDMR-istul a fost ales consilier local, Judecătoria Zalău i-a invalidat mandatul. Fazakas şi-a câştigat funcţia în instanţă, după ce a făcut contestaţie la Tribunalul Sălaj, susţinând, printre altele, că în urma raportului ANI a fost sancţionat, prin hotărâre de Consiliul Local, cu diminuarea indemnizaţiei cu 5% pe durata a două luni.

Vicepreşedinte UDMR din 1996 încoace

La Consiliul Judeţean Sălaj, acolo unde şefia i-a revenit liberalului Dinu Iancu Sălăjanu, iar PNL s-a impus cu 11 consilieri, UDMR a preferat o altă abordare. "Proiectele preşedintelui ales al Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, vor fi sprijinite de o majoritate PNL – UDMR. Echipele de negociere ale PNL şi UDMR au stabilit formarea unei majorităţi la nivelul CJ Sălaj pentru a sprijini proiectele de dezvoltare pentru Sălaj. Întâlnirile dintre reprezentanţii celor două formaţiuni vor continua şi în perioada următoare, urmând a fi purtate discuţii punctuale şi pentru  unităţile administrativ teritoriale unde pot fi creionate majorităţi în urma unui parteneriat PNL – UDMR", anunţa PNL Sălaj la mijlocul lunii octombrie.

În urma negocierilor purtate, UDMR, care va fi reprezentant în CJ Sălaj de şapte consilieri, îşi păstrează una din cele două funcţii de vicepreşedinte, o funcţie pe care şi-a asigurat-o după fiecare scrutin, din 1996 încoace. Astfel, pentru mandatul 2020-2024, postul va fi ocupat de Szilagyi Robert, cel care a fost vicepreşedinte şi în mandatul precedent, când administraţia judeţului era condusă de social democraţi.

„Normal şi moral”

Deputatul Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, a explicat pentru "Adevărul" că modul în care formaţiunea politică a ales să abordeze situaţia pe plan local şi judeţean este una "normal şi moral". "În situaţiile în care şeful instituţiei este de o anumită coloratură, este normal şi moral ca şi majoritatea să fie de aceeaşi parte, altfel creăm o situaţie imposibilă. În cei patru ani de mandat se vor crea inadvertenţe, contradicţii între şeful instituţiei şi majoritatea care s-ar constitui în opoziţie. În aceste condiţii, eficienţa actului administrativ suferă extrem de mult. Tocmai de aceea, noi, ca principiu, am acceptat să fim de partea şefului instituţiei, să creăm o majoritate în jurul lui, pentru ca eficienţa să fie maximă", a precizat Seres Denes.

Liderul sălăjean a subliniat că "politizarea politicului nu este un scop în sine", ci mai degrabă "un instrument prin care se creează instituţiile statale, centrale, judeţele şi locale, pentru a se putea realiza programele politice pe care cei aleşi şi le-au asumat".

„Poţi fi eficient şi în folosul cetăţenului dacă reuşeşti ca programul şefului instituţiei, programul primarului, al preşedintelui de Consiliu Judeţean să coincidă cu al majorităţii, altfel ajungem în situaţie în care cei din opoziţia au un scop, iar şeful un altul ", a mai punctat preşedintele Seres Denes.

În Sălaj, la ultimele alegeri locale, UDMR a câştigat 16 primării, la egalitate cu PSD, în timp ce PNL a obţinut 27 de primării, Alianţa USR-PLUS, una, în timp ce o alta a revenit unui candidat independent.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum şi-au împărţit partidele primăriile din Sălaj. PNL, învingător în mediul rural

Liberalii câştigă CJ Sălaj, după 16 ani de dominaţie PSD. Dinu Iancu Sălajanu, noul preşedinte

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite