Inginerii conduc Sălajul

Inginerii conduc Sălajul

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, susţine că s-ar descurca şi acum dacă ar trebui să revină printre animale

Inginerii par a avea cel mai mare succes în preferinţele electoratului din Sălaj. Primarii a trei din cele patru oraşe ale judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean şi prefectul sunt absolvenţi de studii tehnice. În plus, trei din cei şase parlamentari ai judeţului au absolvit Politehnica.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înainte de a intra în politică, cei mai mulţi demnitari din Sălaj au lucrat ca ingineri în fostele întreprinderi comuniste sau în cooperativele agricole. Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a absolvit Politehnica, la fel ca şi omologul său din Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş. Tot inginer, dar zootehnist, este Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean, iar primarul Jiboului, Eugen Bălănean, este inginer agronom. Şi prefectul judeţului, Alexandru Vegh, are în CV tot  o facultate cu profil tehnic. De asemenea, trei din cei şase parlamentari - Iuliu Nosa, Fekete Szabo Levente şi Lucian Bode - au lucrat tot ca ingineri înainte de a intra în politică.

„Mi-aş dori să renunţ la politică“


Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului, a lucrat zece ani, din 1986 şi până în 1996, la Armătura, având o diplomă de inginer mecanic. Alţi patru ani, Căpîlnaşiu a fost administratorul propriei firme, studiile tehnice fiindu-i folositoare, deoarece se ocupa de instalaţii de încălzire şi amenajări interioare. Din 2000, când a fost ales viceprimar, este în administraţie, iar din 2004 şi până în prezent, primar al municipiului Zalău. Întrebat de reporterul „Adevărul de Seară“ dacă s-ar descurca, după 11 ani de pauză, ca inginer în fabrică, Radu Căpîlnaşiu a recunoscut că i-ar fi foarte greu să se readapteze. „Lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani în dotările din întreprinderi. Mi-ar lua ceva vreme până să mă obişnuiesc. Dar, nu de puţine ori sunt zile în care mi-aş dori să renunţ la politică şi să revin la profesia mea de bază”, spune Căpîlnaşiu.

Revenirea în „câmpul muncii“ ar fi o provocare şi pentru inginerul Vegh Alexandru, prefectul judeţului Sălaj. Deşi face politică din 1990, Vegh n-a ocupat o funcţie publică până în 2005, când a fost nominalizat subprefect al Sălajului. Până la acea dată, el a lucrat în diferite departamente la Silcotub Zalău. După numirea ca subprefect a urmat o scurtă perioadă ca inspector guvernamental, iar din ianuarie 2010 a devenit prefect. „Dacă voi fi nevoit, mă voi întoarce în producţie. Mie chiar mi-a plăcut ceea am făcut până să devin demnitar, aşa că nu văd de ce n-aş putea reveni în fabrică“, susţine prefectul Sălajului.

Zootehnia, alternativă pentru Tiberiu Marc


Fost inginer zootehnist, dar şi cu o diplomă de economist, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean, a lucrat doar cinci ani ca şef de fermă în Nuşfalău, în perioada 1978 – 1983. Cu toate acestea, Marc consideră că s-ar descurca dacă ar trebui să revină printre animale. „În toţi anii în care am activat în politică, n-am pierdut legătura cu noutăţile din domeniu. M-am documentat, am citit şi cred că, dacă ar fi cazul, n-aş avea mari probleme de adaptare“, a explicat Marc.

Declaraţie:


„Dacă voi fi nevoit, mă voi întoarce în producţie. Mie chiar mi-a plăcut ceea ce am făcut, aşa că nu văd de ce n-aş putea reveni în fabrică“.
Vegh Alexandru, prefectul Sălajului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările