Incursiune 3D în atmosfera romană de acum 2.000 de ani

Incursiune 3D în atmosfera romană de acum 2.000 de ani

La Porolissum, în Sălaj, este unul dintre cele mai mari şi mai bine păstrate situri de epocă romană din România FOTO Olimpia Man

Consilierii judeţeni, reuniţi astăzi în şedinţă, au aprobat alocarea unei sume către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SĂLAJ PLUS, care vrea să folosească banii pentru realizarea unui tur virtual 3D a satului de vacanţă roman ce se doreşte a fi reconstituit la Complexul Arheologic Porolissum de la Moigrad, Sălaj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Suma alocată astăzi, de 69.700 de lei, reprezintă aproximativ 60 la sută din costurile realizării unui tur virtual 3D pentru satul de vacanţă roman ce ar urma să fie reconstituit la Porolissum. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară SĂLAJ PLUS, acest tur virtual se vrea a fi un produs digital performant, care să prezinte, cât mai aproape de realitate, cum ar urma să arate cele 12 clădiri din fostul Castru Roman de la Porolissum ce vor fi reconstruite acolo. Produsul va fi prezentat pe suport DVD şi va fi utilizat, pe de-o parte, pentru promovarea Complexului Arheologic Porolissum de la Moigrad, dar pe de altă parte, şi pentru a prezenta ideea potenţialilor finanţatori ai proiectului de reconstituire a celor 12 clădiri.


Până acum, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SĂLAJ PLUS a terminat de realizat studiile şi proiectul tehnic necesare obţinerii finanţării pentru proiectul propriu-zis de reconstituire. Pentru cel de-al doilea pas din acest proiect, cel vizând realizarea turului virtual, asociaţia asigură peste 40 la sută din fondurile necesare. Provocarea cea mare va fi, însă, să se găsească bani pentru reconstituirea, respectând adevărul istoric şi dispunerea de acum aproape 2000 de ani, a celor 12 clădiri.


La şedinţa de astăzi a fost aprobată şi alocarea a 260.000 de lei pentru cercetarea arheologică preventivă pentru obiectivele arheologice de la Porolissum – Moigrad şi Buciumi, incluse în proiectul Circuitul Castrelor, derulat de Consiliul Judeţean Sălaj cu bani de la Uniunea Europeană.

Citeşte şi E oficial: turiştii vor urca cu liftul la castrul de la Buciumi

Reţetă de pe vremea Imperiului Roman, gătită în weekend la Porolissum. Vezi programul Festivalului de Reconstituiri Istorice

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările