Hunii au atacat Castrul Roman de la Moigrad

Hunii, dacii şi romanii s-au întâlnit în cetatea romană de la Moigrad, la doar 15 kilometri de municipiul Zalău. Au avut loc demonstraţii de luptă, iar, la final, cei prezenţi au putut servi din bucatele tradiţionale romane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima ediţie a Zilelor Daco-Romane se desfăşoară azi, 1 august, la Castrul Roman „Porolissum” de la Moigrad. Invitaţi speciali ai festivalului sunt „hunii” din trupa Vulturul din Călata.

De la ora 11.30, în amfiteatrul Castrului Roman au avut loc demonstraţii de luptă ale hunilor. Cei prezenţi au putut vedea îmbrăcămintea autentică a hunilor, strămoşii maghiarilor, demonstraţii cu tehnici de luptă şi armele folosite de aceştia: secure, arc, bici, lance, spadă etc..  Nu au lipsit caii de rasă, dresaţi, aduşi special din Mongolia.

Dacii şi romanii, au fost aduşi la eveniment prin intermediul trupelor Cohors III Campestris din Zalău şi Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca. Reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, organizatorii festivalului, au descris portul strămoşilor noştri. De asemenea, au avut loc demonstraţii de luptă chiar în vechea cetate de la Moigrad.

După spectacol, asistenţa a putut servi delicatese tradiţionale din bucătăria romană: linte soldăţească cu purcel „a la Ostia” şi „panis militaris”, precum şi Bogracs-ul unguresc.  


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările