Heliportul la construcţia căruia s-a muncit patru ani. Când va deveni operaţional elicopterul SMURD alocat nord-vestului ţării

Heliportul la construcţia căruia s-a muncit patru ani. Când va deveni operaţional elicopterul SMURD alocat nord-vestului ţării

Elicopterul SMURD va deservi şase judeţe FOTO Arhivă

Elicopterul SMURD care va deservi nord-vestul României va putea ateriza şi decola de la punctul aeromedical de la Jibou, după ce autorităţile au reuşit să finalizeze platforma de aterizare/decolare.

Ştiri pe aceeaşi temă

După câţiva ani de aşteptări, heliportul de la Jibou, unde va staţiona elicopterul SMURD alocat Regiunii de Nord-Vest va deveni operaţional de săptămâna viitoare. Momentul va fi marcat printr-un eveniment de amploare, la care va fi prezent şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Lucrările la heliportul de la Jibou au demarat în 2015 şi au fost finalizate în toamna lui 2016. Investiţia în valoare de 1,1 milioane de lei a fost asigurată de la bugetul Consiliului Judeţean, dar nu a putut fi dată în folosinţă întrucât nu a fost prevăzută cu pistă de aterizare/decolare pentru elicopter. La acea vreme, oficialii judeţeni subliniau că nu au nicio vină pentru situaţia creată, de vreme ce obligaţia lor a fost să respecte întocmai prevederile unui act normativ.

"În octombrie 2014 a fost emisă o hotărâre de Guvern prin care se stabilea trecerea în administrarea judeţului a terenului de la Jibou şi construirea unui hangar pentru elicopterul SMURD şi a spaţiilor anexe. Nu era prevăzută şi amenajarea unei platforme pentru aterizare. Probabil că partea asta le-a scăpat din vedere", explica Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

Problema a fost rezolvată abia în acest an, după ce au fost alocaţi aproape 200.000 de lei necesari construirii respectivei piste.

Elicopterul de terapie intensivă care va staţiona la punctul de operare aeromedical de la Jibou va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din judeţul Bistriţa-Năsăud. Coordonarea medicală va fi asigurată de Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, unde vor ajunge cele mai multe dintre cazurilor care necesită intervenţia aparatului de zbor. Heliportul este situat în incinta subunităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" al Judeţului Sălaj.

Mai puteţi citi:

Echipaj de terapie intensivă mobilă în Sălaj. Intervenţiile la cazurile critice, asigurate cu medici din judeţele vecine

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: